Politika

Pregovaračka kriza u HNK: Na šta puca HDZ BiH, a na šta SDA?

HNK-a još uvijek nema Vladu. Iako je Dragan Čović nedavno najavio da nema prepreka da do kraja marta HNK-a i HBK-a dobiju izvršnu vlast, realnost je ipak nešto drugačija. HNK-a će kako stvari stoje čekati više nivoe vlasti, kao i svaki put dosad.

Također, neizvjesno je kako će ubuduće izgledati Vlada u ovom kantonu, ali i rukovodstvo Skupštine.
Na konstituirajućoj sjednici Skupštine u rukovodstvo su klubovi Hrvata i Bošnjaka birali Tomislava
Martinovića i Šerifa Špagu, ali do danas predsjedavajući i zamjenik nisu imenovani.

Ustav jasno nalaže da u slučaju da premijer kantona dolazi iz reda jednog konstitutivnog naroda – predsjedavajući
Skupštine mora biti iz reda drugog naoroda. Obzirom da HDZ sa 13 poslanika u Skupštini apsolutno
dominira i određuje pravila igre, jasno je da će ova stranka ponuditi premijera, pa je pitanje zašto se
već kao i u prošlom sazivu nije riješilo pitanje predsjedavajućeg Skupštine.

Klub Srba koji u novom sazivu čine Zora Dujmović (HDZ) i Vesna Saradžić (SDP) nije ponudio prijedlog za rukovodstvo, jer se njih dvije nisu usaglasile oko toga. U HDZ-u, saznajemo, po svaku cijenu žele u rukovodstvo progurati Dujmovićku, te je imenovati za predsjedavajuću, čime bi HNK-a po prvi put imao premijera i predsjedavajućeg Skupštine iz iste stranke.

HDZ također insistira na Vladi koju bi činili kadrovi četiri stranke, dvije iz hrvatskog i dvije iz probosanskog bloka, s čime se ne slažu u SDA. Oni nemaju ništa protiv proširenja, ali samo u slučaju hrvatske kvote ministarstava, dok sva bošnjačka mjesta žele zadržati samo za sebe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh