Politika

HNS konstituirao predsjedništvo, Čović najavio sastanak sa SNSD-om i SDA

Konstituirajuća sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru ušla je u svoj finiš. HNS će, prema najavama predsjednika Dragana Čovića, uskoro dobiti i predsjednika Glavnog vijeća, te prostalih odjela.

No image - Haber.ba

Poziciju predsjedavajućeg Glavnog vijeća bi, prema našim saznanjima, umjesto Bože Ljubića ubuduće trebao obnašati lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, a do promjena bi trebalo doći i na čelnim pozicijama većine odjela. Čović je tokom svog današnjeg obraćanja medijima najavio nastavak pregovora o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini. Novi susret lidera stranaka održat će se u srijedu u Sarajevu, a domaćin će vjerovatno biti Milorad Dodik. Čović je sa sigurnošću tvrdio da će osim delegacija SNSD-a i HDZ-a, sastanku prisustvovati i delegacija SDA, ne isključujući ni mogućnost prisustva predstavnika još nekih stranaka. Buduću vlast kreirat će, tvrdi, partneri, a ne koalicije, jer je riječ o “partnerstvima iz nužde”, koje je naložio zakon.

– Ako smo na razini vlasti primorani govoriti da moramo poštovati Ustav i zakon, onda smo u velikom problemu. Vidite te partnere koji se spominju ponekad, jedan dan jedni, drugi dan drugi… Bošnjačke stranke mogu između sebe dogovarati što god žele. Ista stvar je i kod predstavnika srpskog naroda kao što smo i mi na HNS-u dogovorili u ime hrvatskog naroda. Neće biti mandatara dok ne bude čitavog dogovora za Vijeće ministara, poručio je, napominjući i da je to jedan od zaključaka nedavnog sastanka SNSD-a, HDZ-a i SDA.

Upitan za komentar na isticanje statue člana Predsjedništva BiH Željka Komšića (DF) na karnevalu u Čapljini, Čović je rekao da je i u Rijeci bila istaknuta statua Andreja Plenkovića, pozivajući javnost i medije da se karnevali i zabave ne miješaju sa drugim vidovima života.
– Nekada su postavljali i moje statue… “Visio” je i visoki predstavnik Valentin Inzko, prije pet, šest godina, ali tad nije bilo priče kao danas. Što se tiče drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, tu nemam poseban komentar, kazao je.

Izrazio je zadovoljstvo što je Milorad Dodik danas predao odgovore na Upitnik Evropske komisije u Briselu kazavši da nije optimističan da će BiH kandidatski status dobiti prije devetog ili desetog mjeseca zbog izbora u Evropskom parlamentu i formiranja tijela EU. Napomeno je da BiH nažalost u ovom trenutku nije i neće biti prioritet. Žali što naša zemlja još u prošloj godini nije stekla kandidatski status, uvjeren da su ključni uslovi mogli biti ispunjeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh