Politika

Izetbegović i Kukić: “Postoji saglasnost oko prioriteta”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon sastanka sa predsjednikom Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsadom Kukićem kazao je da je postignut visok stepen saglasnosti o bitnim prioritetima.

Sastanak održan u Centrali SDA - Nap.ba

SDA je predala PDA-u prijedlog svoj programa rada na svim nivoima vlasti za sljedeći mandat. PDA je već istakla neke svoje prioritete. Postoji saglasnost, prije svega oko toga da treba prioritetno spojiti jednom kvalitetnom cestom, po mogućnosti autoputem, Sarajevo, Zenicu i Tuzlu, ta tri bazena, a zatim ubrzano raditi energetsku infrastrukturu, uključujući i blok u Banovićima, o kojem se jako dugo priča, a ne počinje se sa konkretnim aktivnostima na gradnji – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da je potreban jedan iskreniji odnos SDA sa ljudima iz PDA zbog čega je i došlo do razlaza. Predsjednik PDA Mirsad Kukić je kazao da ta stranka ne djeluje sama već u bloku sa SBB-om i A-SDA te da je energetski sektor najveći problem u državi.

Tu otprilike imamo mnogo propusta. Vidjeli ste da se ovih dana vodi žestoka kampanja iz EU-a prema 12 blokova u istočnoj Evropi, koji proizvode više štete za ekologiju nego 206 blokova u Evropi. Ako se napravi tu jedna analiza, onda se mora znati da su dva bloka u Tuzlanskom kantonu već na režimu rada kojim je tačno propisan broj sati koji se moraju do 2023. godine ispuniti i poslije toga se moraju ugasiti. Ostaje Blok 6 na kojem se mora raditi na odsumporavanju. Ako ne bude toga, zatvaraju se sve tuzlanske termoelektrane – izjavio je predsjednik PDA.

U istom kontekstu je spomenuo i Termoelektranu Kakanj.

Govoreći o namjeri SBB-a, PDA i A-SDA da u postizbornom periodu djeluju kao jedinstven blok, predsjednik SDA je kazao da je to njihov izbor, ali da je važno da se nakon pregovora ponašaju kao blok.

Da ne bi došlo ponovo do ujedinjavanja, dva protiv jednoga. Bitno je definirati mehanizme koji će to garantirati, da nema preglasavanja u budućoj Vladi, kao što ih je, nažalost, bilo i kao što ih ima posljednjih dana. To je ono što najviše brine SDA. Svako ima pravo da nastupa na svoj način, da pregovara kao blok, ali kada uđemo, onda je to jedna Vlada koja mora da radi jednom dušom – zaključio je Izetbegović, prenosi “NAP“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh