Politika

Dodik: “Pitao sam Izetbegovića misli li ozbiljno o imenu (bh. entiteta) RS”

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas da se ide dalje ka evropskim integracijama, ali je i ponovio svoje stanovište, a to je da politika koju zastupa jeste da se sve aktivnosti oko NATO puta zaustave, jer to nije u interesu srpskog naroda i Republike Srpske, kako je istakao.

Milorad Dodik - Nezavisne.com

To su naše jasne politike u ovom vremenu i one će određivati aktivnosti koje ćemo vršiti u narednom periodu. Naravno, u BiH ima i onih koji drukčije misle, ali ima i pitanja oko kojih možemo da se dogovorimo. U ovom trenutku ostaje otvoreno pitanje formiranja vlasti na zajedničkom nivou. Pokušaj koji smo imali prije nekoliko dana nije se pomakao dalje od početka, ali u svakom slučaju vjerujem da je moguće. Ne želim da se shvati da mi insistiramo na tome, ali ovo je najviše na štetu same BiH – neformiranje vlasti. Bili smo u Briselu i tamo je rečeno da ničim nije uslovljeno formiranje vlasti i da je to potrebno učiniti – ni NATO putem, ni MAP-om, ni upitnicima, ni bilo čim i da je potrebno što je prije moguće formirati vlast. Ja sam to tačno i jasno razumio. Kako su to drugi razumjeli, to pitajte njih“, istakao je Dodik, prenosi “N1“.

Na pitanje novinara da li je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem, presjednikom SDA, o inicijativi o promjeni naziva Republika Srpska je odgovorio: “Ja sam pitao da li on to misli ozbiljno, on me gledao“.

U Briselu je Dodik pozvao na odgovornost one koji su kasnili sa odgovorima na Upitnik, a o tome je li to uradio je rekao: “Ukoliko ne bude u ovom vremenu, a obaviješten sam da će do petka biti završeno na svim nivoima vlasti, i da se u petak odgovori dostave u Brisel. Republika Srpska je ispunila svoje obavezu“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se vrši ogroman pritisak Zapada na narode na Balkanu vezano za članstvo u NATO, a na pitanje da li se on slaže da je taj pritisak stvarno toliki je odgovorio: “Naravno. Postoji ta vrsta stalnog insistiranja bez obzira koliko mi rekli da Republika Srpska provodi politiku vojne neutralnosti“.

Dodik je komentarisao i situaciju sa migrantima u BiH te naveo: “Imamo otvorene probleme i na njih treba reagovati. Potpuno neodgovorna struktura na nivou BiH ne može da riješi nijedan problem. Sama činjenica da nije formirana vlast i da oni koji trebaju da odu sa funkcija nisu motivisani da obave svoje obaveze, govori koliko je to široko za različite moguće loše posljedice. Ne želim da uputim kritike, ali BiH se pokazala nesposobna da brani svoj prostor, mogla je to da učini. Svjestan sam da i u drugim zemljama postoji takav problem, ali ovdje može da ugrozi političku i unutrašnju stabilnost“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh