Politika

Nazire se Vlada u HNK: I SBB će u vlast?

Delegacija Kantonalnog odbora HDZ-a Hercegovačko–neretvanskog kantona sinoć je u Mostaru nastavila razgovore sa kolegama iz SDA na temu formiranja vlasti u ovom kantonu.

Nazire se Vlada u HNK - Haber.ba

Tokom razgovora KO HDZ-a predstavio je i ponudio programske odrednice za formiranje većine u Kantonu za mandatno razdoblje 2018. – 2022. Predstavnici SDA kazali su da će ponuđeni program djelovanja nove većine u Skupštini i nove Vlade predstaviti nadležnim političkim tijelima svoje stranke. Podsjećamo, HDZ je ranije predložio svoj program i drugim strankama, a najviše kompromisa postigao je sa HDZ-om 1990.

Niz odrednica smo sveli u sedam tačaka. Sadržaj je da imamo širu vladajuću većinu, reforme za bolji život građana, veću socijalnu osjetljivost, poticaje zapošljavanja. Stanje u kantonu nije zadovoljavajuće. Mi bismo željeli u široj koaliciji popraviti stanje, rekao je Ljubo Bešlić.

Vrijedi spomenuti kako je HDZ BiH programske odrednice za formiranje vlasti predložio i SDP-u i HRS-u, koju su odlučili u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ovog kantona djelovati kao opozicija. Jedina stranka u Kantonu sa kojom HDZ nije želio ni razgovarati je DF.

Sve su prilike da će se ako se već ide na širu priču Vlada formirati prema principu dva plus dva, odnosno da će je činiti po dvije stranke sa hrvatskim i dvije stranke sa bošnjačkim predznakom. Tako će vjerovatno i SBB koji je u oktobru doživio pad broja glasa i smanjenje broja poslanika, postati dijelom vlasti, iako to u ranijem sazovu nije bio.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh