Politika

Vlast u Kantonu 10 do 15. marta

Nakon izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Skupština Kantona 10 do kraja februara izabrat će i rukovodstvo, a do 15. marta ovaj kanton će imati novu vladu, najavili su čelnici kantonalnih organizacija stranaka koje će u ovom kantonu činiti vlast u naredne četiri godine.

Kanton 10

A koalicioni partneri koji će formirati novu vladajuću većinu su HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDA. Dogovoreno je da predsjednik Skupštine bude iz HDZ-a 1990, a ta stranka dobit će i jedno ministarstvo. SNSD-u će pripasti tri ministarstva, a SDA kao i u ranijem sazivu – jedno.

O raspodjeli ministarskih pozicija unutar HDZ-a BiH i premijerskoj poziciji razgovarat će se na narednom stranačkom sastanku.

Prema rezultatima oktobarskih Općih izbora, najviše zastupnika u novom sazivu Skupštine Kantona 10 ima HDZ BiH i koalicija stranaka HNS-a – ukupno osam, HDZ 1990 imat će četiri zastupnika, Srpska lista i Hrvatska nezavisna lista po tri zastupnika, SDA dva zastupnika, dok su po jedno zastupničko mjesto osvojili Srpska napredna stranka,

Narodna stranka Radom za boljitak, Hrvatska republikanska stranka, Kantonalna nezavisna lista i SDP BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh