Politika

Završen sastanak delegacija SDA i HDZ-a

Delegacija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH predvođena predsjednikom stranke Draganom Čovićem održala je sastanak u Centrali Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu sa delegacijom SDA koju predvodi predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović - N1

Još jedan sastanak u jednoj dobroj atmosferi. Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima, na kantonalnom nivou je to već krenuli. Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta imati već definisane koalicije. Bilo je riječi i o prioritetima na koje se treba fokusirati, evropski put BiH, NATO put BiH, razvoj privrede, brzo kreiranje novih radnih mjesta, izgradnja infrastrukture, zaustavljenje odlaska mladih ljudi iz BiH. Poseban detalj je bio je konstituisanje novog saziva u Domu narodu Parlamenta FBiH. Cijenim da bi mogli već u prvoj polovini iduće sedmice imati konstituisanje Dom naroda. Atmosfera je bila dobra što je za nas vrlo važno i mislim da idemo u pravom smjeru“, kazao je Izetbegović, piše “N1“.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da je razgovarano o saradnji dvije stranke, euroatlantskom putu i uspostavi vlasti u BiH.

Što se tiče suradnje dvije stranke, ona je nužna za BiH i na tome trebamo zajedno raditi. Bojim se da je napravljna jedna velika šteta u proteklom vremenu, zadnjih godinu i pol vremena, upravo suradnji dvije stranke, pa se to pomalo prenese na predstavnike dva naroda u cjelini. Trebamo tražiti rješenja sa partnerima kako napraviti iskorak. Uvjereni smo da je kandidatski status BiH trebao biti dodijeljen prošle godine. Što se tiče Vijeća ministara, naše uvjerenje je da to moramo uraditi odmah, da nema nijednog razloga, bilo kakvih potreba za uvjetovanje bilo koga jer to ide na štetu svih nas“, kazao je Čović.

On je dodao da je formiranje vlasti na federralnom nivou preznačajno i da bi Dom naroda FBiH trebao biti formiran do kraja naredne sedmice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh