Politika

Mostar zaboravljen, od maja stvar stoji u mjestu

Pomalo u sjeni pregovaranja o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ostao je stari problem Mostara.

Još otkako je krajem ljeta buknula izborna kampanja, grad na Neretvi je u drugom planu. Nije se ni razgovaralo još od propalih majskih pregovora. Istina, oni i ako nisu rezultirali izborima, jesu stvar približili cilju. Usaglašena su dva modela za izmjene izbornih pravila koja bi izjednačila vrijednost glasa, a “riješena” je i centralna zona. Činilo se kako se agoniji nazire kraj.

Na kraju je priča optećena statutom i sve je stalo. Govoreći na Hrvatskom narodnom saboru o položaju hrvatskog naroda u zemlji, predsjednik Odjela za ustavno-pravna pitanja Bariša Čolak najavio je nove prijedloge za izmjene Izbornog zakona. Predsjednik GO HDZ-a Mostar Damir Džeba podsjeća na modele A i B, usaglašene u prošloj godini koji su prihvatljivi za sve, uz napomenu da će se HDZ zalagati za model A, bez obzira što se u ovoj stranci ne bi usprotivili ni modelu B.

– Istina je da je ovo trenutak u kojem je Mostar potisnut, ali mi i dalje potenciramo tu priču. Iniciramo i lobiramo za grad. Na lokalnoj razini, posao smo završili davno, makar što se tiče nas u HDZ-u. Nažalost, za izmjene Izbornog zakona prije pola godine vezivala se rasprava o statutu, što je legitimno pravo onih koji je iniciraju, ali i što je sasvim drugo pitanje u odnosu na ono što je bila naša zadaća. Podsjećam, morali smo usuglasiti izmjene Izbornog zakona za Mostar i u tom smo bili uspjeli. Danas možemo postići političke sporazume, ali ko nam može garantirati da će ove stranke participirati u Gradskom vijeću, rekao je.
Posebno je zadovoljan iz razloga što su vrhovi svih stranaka lokalnim organizacijama u Mostaru omogućili da pregovaraju i bore se za Mostar.

– Dobro je što su o Mostaru razgovarali Mostarci. Logično je i da je ljudima iz drugih sredina to možda manje značajno nego nama ovdje, ali je za sve parlamentarce i demokrate jednako važno izboriti se da jednako vrijedi glas svih nas. Mi bismo o Statutu nakon što dobijemo Gradsko vijeće. iako ima i stranaka sa suprotnim stavovima, napomenuo je Džeba.

Predsjednik SDA Mostara Salem Marić kratko je kazao da u posljednje vrijeme Mostar nije bio temom razgovora sa delegacijama koje predstavljaju druge političke subjekte. Poručio je i da statut Grada ostaje prioritet ove stranke uz izmjene izbornih pravila.

Pomalo u sjeni pregovaranja o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ostao je stari problem Mostara. Još otkako je krajem ljeta buknula izborna kampanja, grad na Neretvi je u drugom planu. Nije se ni razgovaralo još od propalih majskih pregovora. Istina, oni i ako nisu rezultirali izborima, jesu stvar približili cilju. Usaglašena su dva modela za izmjene izbornih pravila koja bi izjednačila vrijednost glasa, a “riješena” je i centralna zona. Činilo se kako se agoniji nazire kraj. Na kraju je priča optećena statutom i sve je stalo. Govoreći na Hrvatskom narodnom saboru o položaju hrvatskog naroda u zemlji, predsjednik Odjela za ustavno-pravna pitanja Bariša Čolak najavio je nove prijedloge za izmjene Izbornog zakona. U kasnijem razgovoru za naš list kazao je da postoje nove opcije i za Mostar, uz podsjećanje da se tu ranije otišlo najdalje, odnosno da se novi prijedlog i ne razlikuje mnogo od ranijih. Predsjednik GO HDZ-a Mostar Damir Džeba podsjeća na modele A i B, usaglašene u prošloj godini koji su prihvatljivi za sve, uz napomenu da će se HDZ zalagati za model A, bez obzira što se u ovoj stranci ne bi usprotivili ni modelu B.

– Istina je da je ovo trenutak u kojem je Mostar potisnut, ali mi i dalje potenciramo tu priču. Iniciramo i lobiramo za grad. Na lokalnoj razini, posao smo završili davno, makar što se tiče nas u HDZ-u. Nažalost, za izmjene Izbornog zakona prije pola godine vezivala se rasprava o statutu, što je legitimno pravo onih koji je iniciraju, ali i što je sasvim drugo pitanje u odnosu na ono što je bila naša zadaća. Podsjećam, morali smo usuglasiti izmjene Izbornog zakona za Mostar i u tom smo bili uspjeli. Danas možemo postići političke sporazume, ali tko nam može garantirati da će ove stranke participirati u Gradskom vijeću, rekao je.
Posebno je zadovoljan iz razloga što su vrhovi svih stranaka lokalnim organizacijama u Mostaru omogućili da pregovaraju i bore se za Mostar.

– Dobro je što su o Mostaru razgovarali Mostarci. Logično je i da je ljudima iz drugih sredina to možda manje značajno nego nama ovdje, ali je za sve parlamentarce i demokrate jednako važno izboriti se da jednako vrijedi glas svih nas. Mi bismo o Statutu nakon što dobijemo Gradsko vijeće. iako ima i stranaka sa suprotnim stavovima, napomenuo je Džeba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh