Politika

SNSD pozvao stranke iz bh. entiteta RS da u Parlamentu BiH formiraju čvrstu koaliciju

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sinoć je održao sjednicu na kojoj je usvojio niz zaključaka koji se odnose na politički život u BiH. Između ostalog, Izvršni komitet potvrdio je svoje opredjeljenje za evropske integracije i dobijanje kandidatskog statusa BiH.

Milorad Dodik -Slobodna-Bosna.ba

– Očekujemo da u skladu sa mehanizmom koordinacije nadležne institucije provedu neophodne procedure i u što kraćem roku dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije.

SNSD dalje smatra da neodgovorne politike udaljavaju BiH od evropskog puta i sveukupnog napretka. Za SNSD i dalje ostaje neprihvatljivo pitanje u vezi ulaska BiH u NATO te ostaju pri zaštiti “vojne neutralnsoti” što je usvojila NS RS., piše “Patria“.

– Izvršni komitet SNSD-a neće podržati bili kakvu političku ili teritorijalnu reorganizaciju BiH koja bi zadirala u postojeći ustavni satus Republike Srpske.

Izvršni komitet SNSD-a također je predložio strankama iz Republike Srpske u Parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za Republiku Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.

Izvršni komitet SNSD-a usvojio je zaključak kojim se predlaže Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske da, kao potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje ovog aneksa i kod ostalih potpisnica sporazuma kako bi tim načinom prestala sa radom institucija visokog predstavnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh