Politika

Pregovori u HNK: HRS neće u vlast, a u SDP-u neodlučni

Jučerašnja serija sastanaka, kojom je nastavljena druga runda pregovora političkih subjekata u HNK-u, a s ciljem konstituisanja nove izvršne vlasti, obavljena je jučer u Domu HDZ-a BiH.

Pregovori-HNK

Najprije su se sastale delegacije HDZ-a i HRS-a. Iako je riječ o strankama koje čine Hrvatski narodni sabor, predsjednik HRS-a i ujedno skupštinski poslanik Slaven Raguž zahvalio je na ponudi, kazavši da će HRS u Hercegovini naredne četiri godine biti opozicija.

Najavio je da će stranka na čijem je čelu u mandatu pred nama kritički reagovati na sve što budu smatrali pogrešnim, a prilikom realizacije programskih odrednica koje su im jučer dostavljene. Također, HRS će podržati sve kvalitetne inicijative, a posebno one koje budu u skladu sa društvenim i hrvatskim nacionalnim interesom.

HDZ je i jučer nudio programske smjernice djelovanja do 2022. Poručeno je i kako je prioritetna zadaća buduće većine sistemsko djelovanje svih nivoa vlasti, zbog čega će se već prilikom formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti insistirati na uvažavanju istinske jednakopravnosti naroda i svih građana koji žive u Kantonu, temeljene na legitimnom predstavljanju. Nakon HRS-a od 13 sati na sastanku se trebala pojaviti delegacija SDA, ali njeni članovi se nisu pojavili. U HDZ-u su nam kazali da ne znaju razlog nedolaska delegacije SDA.
– Nismo dobili obrazloženje, to pitajte njih, kazali su nam.

Razlog nedolaska delegacije SDA, saznajemo, bila je jučerašnja sjednica Predsjedništva stranke u Sarajevu, zbog koje je predsjednik KO HNK-a Edin Mušić bio spriječen pojaviti se u zgradi HDZ-a u Mostaru. Radni dan u centrali ove stranke okončan je sastankom delegacija hercegovačkih HDZ-a i SDP-a.

– HDZ je predložio program budućeg djelovanja. Oni žele da okupe širu koaliciju u kojoj žele i SDP. Naši organi donijeli su odluku da ostanemo opozicija, ali u politici nikada ništa nije zakovano, pa tako ni to. Sačekat ćemo šta će reći lideri BH bloka, pa ćemo se na osnovu toga dalje odrediti. Ako se na nivou bloka postigne drugačiji dogovor, možemo i revidirati stav. Sigurno je da ćemo, bili opozicija ili ne, podržati sve što je u interesu građana Kantona, rekao je predsjednik KO SDP-a HNK-a Zoran Mikulić.

U narednim danima očekuju se sastanci HDZ-a i SDA, odnosno HDZ-a i SBB-a. Vlast u ovom kantonu, prema nepisanom pravilu, svaki put zavisi i od koalicije na nivou Federacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh