Politika

Umjesto da Sebija, Kenela, Jelka i ostale podrže porodilje: Milioni maraka otišli na povećanje plata zastupnicima!

Prije nekoliko dana Zastupnički dom Parlamenta FBiH je usvojio budžet FBiH za 2018. godinu u iznosu od 2,65 milijardi KM.

Sabina Čudić - Source.ba

Iako se govorilo da bi se za porodilje na prostoru FBiH trebalo izdvojiti oko sedam miliona KM, od toga nema ništa, a taj novac će umjesto porodiljama ići na povećanje plata zastupnicima.

Vlada FBiH nije prihvatila nijedan amandman, pa ni one da se izjednače prava i novčane naknade za porodilje na prostoru cijele FBiH. Podsjećanja radi, nezaposlene porodilje u nekim kantonima uopće ne primaju nikakve naknade, a u KS primaju po 180 KM, piše “Source“.

Da bi se izjednačila prava porodilja potrebno je oko osam miliona KM. Zastupnica Naše stranke, Sabina Ćudić, je predlagala da se novac za porodilje obezbijedi tako što će se preusmjeriti od sredstava predviđenih za povećanje plata, između ostalog i članovima Vlade FBiH. Taj amandman je odbijen.

Naime, članovi SDA i HDZ-a u Parlamentu FBiH nisu glasali za ovaj amandman. Žene iz Kluba SDA su, baš kao i muškarci u ovom klubu, bile suzdržane u vezi s amandmanom da novac umjesto na plate ode nezaposlenim porodiljama. Kada su u pitanju žene, iz SDA su suzdržane bile: Samira Begić, Sebija Izetbegović, Adisa Kokić-Hinović, Melika Mahmutbegović, Edita Mazić, Belma Pojskić i Kenela Zuko. Slično je bilo i sa članovima HDZ-a, a žene iz HDZ-a su također bile suzdržane, a to su bile Jelka Milićević i Delfa Dejanović.

Sa druge strane, žene iz SDP-a, DF-a, SBB-a, Naše stranke i PDA su glasale za ovaj amandman, koji u konačnici nije prihvaćen.

Za “Source” na ovu temu je govorila zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, Sabina Ćudić. U nastavku pogledajte cijeli razgovor sa Sabinom Ćudić:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh