Politika

Čović: Ovo je etničko čišćenje, Vlada KS je dokaz

Aktualna politička situacija, aktivnosti koje se odnose na privedbu izbornih rezultata i priprema zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora krajem mjeseca, bile su dominantne teme današnje 29. sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

No image - Haber.ba

Najviše je, prema riječima predsjednika Dragana Čovića, raspravljano o političkim prilikama koje danas vladaju u zemlji. Čović je istakao da je zaključak kako su one uvjetno stabilno, odzirom na ambijent kakav danas imamo. Presjedništvo HNS-a dotaklo se i Sarajeva, tačnije konstituisanja Vlade u ovom Kantonu. Čović je najavio i skoru apelaciju Ustavnom sudu povodom nedavne odlike CIK-a, kao i nastavak aktivnosti s ciljem formiranja vlasta na nivoima na kojima se to može “normano uraditi“.

– Naše insistiranje je da moramo riješiti pitanje izbornog zakonodavstva. Vidite kakva je pozicija kod jednog konstitutivnog naroda, kod jedne vlade koja je nedavno konstituirana. Jednostavno, tamo nema Hrvata, niti će ih biti, a slično je i u još nekim sredinama. Stoga ćemo do kraja snažno i dosljedno sa partnerima zagovarati legitimnost izbora predstavnika triju naroda, rekao je Čović.

Na predstojećem zasjedanju Sabora očekuje između 600 i 650 ljudi. Sve je, navodi, prilagođeno izbornom rezultatu. Predsjedništvo je načelno usaglasilo stavove oko deklaracije HNS-a o položaju Hrvata u BiH.
Komentarišući nedavnu odluku CIK-a, rekao je da ona ne uvažava odluku Ustavnog suda, ponavljajući da je stav HNS-a da Izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac.

– To je sva priča. Ostalo nas ne interesira. Nedavnom odlukom profitirali, iako neki nastoje to tako predstaviti. Potrebno je osigurati legitiman izbor po 17 Hrvata, Bošnjaka i Srba i ostalih. To će raditi struka prema proceduri kako se to radi. Očekivanja nisu velika. O ovome govorimo već deset godina. O tome govore i sve ranije apelacije, uključujući i onu od gospođe Krišto. BiH mora profunkcionirati kao normalna država, sukladno Aneksu 4, kojim se mora osigurati legitimnost predstavljanja. To je pojasnio upravo Ustani sud. S te strane nemamo problem. Nije moje da komentiram je li neko Hrvat zato što se tako izjasnio. Time se ne smije špekulisati i s te strane ćemo snažno poticati prijatelje Bošnjake, kako bi razumjeli da to nije dobro. Ovo je ustvari nastavak etničkog čiščenja nekim drugim sredstvima. I u Zenici su neki vidili šansu kako nadigrati Hrvate. Tako je i u Goraždu ili Sarajevu, ali i u sredinama gdje dominiraju Hrvati poput zapadne Hercegovine. Legitimno predstavljanje je osnova. Bosna i Hercegovina mora biti zajednica potpuno jednakopravnih naroda. To je nešto na čemu ćemo do kraja insistirati, poručio je Čović.
Optimističan je po pitanju konstituisanja Vijeća ministara. Očekuje da će taj problem biti riješen do kraja januara. Osvrnuo se i na HNK-a, u kojem će HDZ činiti vlast sa SDA ili sa blokom SBB-SDP.

– Do kraja ovog mjeseca možemo sve završiti u županijama gdje imamo većinu. Kada je riječ o HNŽ-u, jasno je da ta županija ima veze sa višim razinama, ali politička taktika, niti strategija HNS-a nisu takve da na bilo koji način oko toga trgujemo. Što se tiče Vlade FBiH, bez poptunog definiranja Izbornog zakona, nećemo imati partnera koji nas razumije. Poruka je jasna. Idemo riješiti probleme, pa konstituirati Vladu. Moramo izbjeći situacije poput one u Kantonu Sarajevu. To je opasnost za BiH. Nama je partner onaj ko želi graditi evropsku BiH. Ona podrazumijeva da Hrvate predstavljaju legitimni predstavnici. Pregovarači su ovdje osobe iz HDZ-a. HDZ ima većinu sa obdje grupacije. To su za mene bošnjački predstavnici. Dobro došli svi, rekao je na kraju Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh