Politika

Ne udovoljavati željama dvojca Dodik – Čović, spriječiti formiranje Vijeća ministara

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović smatra da je potrebno spriječiti formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH prije nego što Ustavni sud BiH da konačnu riječ o odluci CIK-a BiH u vezi sa raspodjelom mandata u federalnom Domu naroda.

Šemsudin Mehmedović - blogspot

“Mišljenja sam da vlast treba formirati po redu – prvo kantonalni, pa federalni i na kraju državni nivo vlasti. Od onih koji ucjenjuju državu BiH, koji su prepreka na njenom evroatlantskom putu i koji rade na njenoj dezintegraciji, bilo bi iluzorno očekivati da će raditi za dobrobit BiH kada preuzmu ministarske fotelje na državnom nivou. U tom slučaju, oni bi učinili sve da federalna Vlada ne funkcioniše i od FBiH bi napravili ‘mostarski slučaj’. Stoga smatram da bi politički oportuno bilo uraditi po željama dvojca Dodik – Čović”, upozorava Mehmedović u razgovoru za Vijesti.ba.

Na upit da li bi u pitanje bila dovedena ustavnost federalne i državne vlasti, ukoliko bi one bile formirane prije eventualne odluke Ustavnog suda BiH da je CIK-ova odluka neustavna, naš sagovornik ističe da je i to moguć scenario. No, konstatuje da bi to dodatno zakomplikovalo legalitet i legitimnost predstavnika vlasti u BiH.

“U tom slučaju, napravili bismo novi Mostar. Kao što znate, gradonačelnik Mostara je apsolutni vladar ovog grada. Raspolaže budžetom i troši sredstva građana bez da ikome polaže račune. Takvu situaciju bismo imali sa Federalnom vladom”, naglašava Mehmedović,pišu Vijesti

U konačnici, on poručuje da građani sve više vrše pritisak na izabrane zvaničnike u smislu da nema ozbiljnih političkih pregovarača kako bi se konačno uspostavio red u državi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh