Politika

“Čović se oteo kontroli, a posljedice njegove politike su katastrofalne”

Slanje nota UN-u neće vratiti imovinu BiH, kaže Gjenero

Davor Gjenero - Index.hr

Advertisements

Zagrebački politički analitičar Davor Gjenero komentira za “Oslobođenje” odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine nakon Zaključka Predsjedništva BiH o provedbi Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnosti na zaštiti imovine iz BiH koja se nalazi u RH. Gjenero smatra da je zaoštravanje odnosa između Hrvatske i BiH nepotrebno, te zagovara savez Hrvata i Bošnjaka koji dezavuira Dragan Čović, a za posljedice Čovićeve politike kaže da su katastrofalne.

Bildanje mišića

– Ovo je odluka koja ide prema zaoštravanju odnosa između Zagreba i Sarajeva i potpuno je nepotrebna. Zagreb je sa Ljubljanom i Skopljem riješio pitanje povrata imovine na osnovu Aneksa G Sukcesijskog sporazuma, usvojen je bilateralni sporazum, inventarirana imovina koja treba biti vraćena i ona je odavno vraćena. Istu stvar bi međusobno morali napraviti Zagreb i Sarajevo. Pozicija Zagreba se sigurno neće mijenjati i neće doći do neposrednog provođenja Aneksa G, što bi htjelo Predsjedništvo BiH, a što je više od Bosne i Hercegovine u interesu Republici Srbiji, zbog toga što je pozicija Hrvatske ojačana judikaturom Europskoga suda za ljudska prava, koji je u nekoliko sporova Hrvatskoj dao za pravo da Aneks G nije moguće ili Sukcesijski sporazum općenito nije moguće neposredno provoditi, nego da je potrebno sklopiti bilateralni sporazum. Zbog toga budite sigurni da RH neće mijenjati poziciju, a judikatura međunarodnih sudova je takva da RH u tom stanovištu daje za pravo. Nema nikakve potrebe da Bosna i Hercegovina i Hrvatska ne bi sporazumno bilateralnim ugovorom riješile svoje probleme, kaže Gjenero.

Smatra da generalni tajnik UN-a, kada dobije notu Predsjedništva BiH, malo toga može učiniti.

– To je propagandni čin, bildanje mišića i stvaranje uvjerenja da se Bosna i Hercegovina u međunarodnoj zajednici može efikasno suprotstaviti Hrvatskoj. Ona imovina koja nije kupljena, nego je stečena nekakvim ustupanjima, koja je bila u posjedu, koja je dobivena darovnim ugovorom, neće biti vraćena privrednim subjektima iz BiH, ali to nije razlog, nije pametno da se zbog interesa nekih mešetara koji pokušavaju nešto zaraditi, pokušava dovesti u pitanje bilateralne odnose. Ona imovina koja je jasno titulirana kao imovina pravnih subjekata BiH će biti vraćena, kao što je vraćena slovenskim i makedonskim vlasnicima kada je to vlasništvo utvrđeno kao neprijeporno, dodaje analitičar.

Kaže kako se užasava zaoštravanja odnosa između Hrvatske i BiH.

Europske vrijednosti

– Užasavam se iz nekoliko razloga. Hrvatskoj svako zaoštravanje odnosa sa Federacijom BiH, a prije svega s bošnjačkom političkom elitom izrazito škodi, ali dugoročno to zaoštravanje škodi i Bošnjacima. Jedini racionalni saveznici unutar BiH Bošnjacima su Hrvati, a Hrvatima Bošnjaci. Nažalost, manjina unutar hrvatskog političkog korpusa sustavno dezavuira suradnju s Bošnjacima, posljedice te politike, prije svih, Dragana Čovića su katastrofalne. Katastrofalno je to što se sada uspostavljena većinska politika Hrvata u Bosni i Hercegovini nije samo izmakla kontroli Hrvatske, odnosno zajedničkim vrijednostima sa politikama RH, nego se odmakla i od europskih vrijednosti i euroatlantizma. On na taj način duboko dezavuira Hrvate u BiH i potencijalnu euroatlantsku suradnju između Hrvata i Bošnjaka, zaključuje Gjenero.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh