Politika

Reakcije: Najava Milorada Dodika o smjeni ambasadora je najflagrantiji primjer podrivanja interesa BiH

Nakon najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o smjeni ambasadora, oglasili su se iz Centra za sigurnosne studije – BiH.

Milorad Dodik - Nezavisne.com

Advertisements

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Saopštenje sa sastanka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa članom Predsjedništva BiH iz tog entiteta Miloradom Dodikom, o donešenoj odluci da se povuku svi ambasadori i konzuli imenovani u ime Srba najflagrantiji je primjer podrivanja interesa Bosne i Hercegovine u sferi provođenja vanjske politike Bosne i Hercegovine.

U proteklih nekoliko godina na snazi je postojao džentlemski sporazum novoizabranih predstavnika vlasti u Predsjedništvu BiH da se ispoštuju mandati i dignitet imenovanih ambasadora na njihovim pozicijama i da se ostvari kontinuitet njihovog djelovanja i uloženog napora na poboljšanju bilateralnih i multilateralnih odnosa sa BiH.

Ovakav bezočan pristup u promjenama diplomatskih predstavnika BiH neprimjeren je u diplomatskoj praksi demokratskih zemalja i predstavlja presedan koji urušava i onako poljuljan imidž Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima.

Svi smo svjesni da je imenovanje ambasadora Bosne i Hercegovine u proteklom periodu narušavalo interese i ugled Bosne i Hercegovine, posebno nakon odluke Predsjedništva BiH da se u procesu kandidature u potpunosti zanemare kriteriji i mišljenje MVP-a BiH, ali nemamo nikakve garancije da će se nova imenovanja ambasadora vršiti u skladu sa profesionalnim uzusima koja propisuju da se na ambasadorska mjesta biraju osobe koji su afirmisani djelatnici u diplomatskoj službi BiH, odnosno da su istaknuti politički, privredni, javni ili naučni djelatnici koji su dali znatan doprinos Bosni i Hercegovini i vrlo aktivno rade na jačanju međunarodnog subjektiviteta i ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu.

Pozivanje na članove Ustava RS-a da predsjednik RS-a članu Predsjedništva BiH iz RS-a iz reda Srba dostavlja prijedloge novih imenovanja lica za šefove diplomatskih misija jednostavno ne stoji, jer su imenovanja ovih lica u nadležnosti članova Predsjedništva BiH koji konsenzusom donose odluke o ovim pitanjima. U prilog ovoj konstataciji postavlja se pitanje zašto se donedavni član Predsjedništva, Mladen Ivanić BiH nije procesuirao radi kršenja Ustava RS-a po kojem mu je u ovakvom obrazloženju predsjednik RS-a Dodik predlagao imenovanje ambasadora.

Stoga, u ime pokušaja narušavanja i podrivanja vanjsko političkog predstavljanja BiH u međunarodnim odnosima, iskazujemo nadu da će se ostali članovi Predsjedništva BiH oštro usprotiviti ovakvim i sličnim pokušajima nedemokratskog i bahatog ponašanja u sferi diplomatskog predstavljanja BiH i urušavanju digniteta i ponosa imenovanih zvaničnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu”, zaključuju iz Centra za sigurnosne studije – BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh