Politika

Dodik ponovo o zastavama: “Ne osporavam zastavu BiH, ali zastava Republike Srpske mora biti tamo gdje sam ja”

Milorad Dodik je kazao da zastava BiH predstavlja i zastavu FBiH i ona se kao takva formalno koristi na osnovu odluka federalnih organa.

Milorad Dodik - Blogspot.com

Advertisements

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da ta državna institucija može imati puni kapacitet pod uslovom da na svim sastancima, kojima prisustvuje, bude istaknuta zastava Republike Srpske, a ako to ne bude učinjeno, neće biti ni sjednica Predsjedništva, piše “Srpskainfo“.

– Nisam otišao tamo da primam platu i da budem ikebana. Praksa pravljenja ikebana od srpskih članova u različitim tijelima biće prekinuta. Ne osporavam zastavu BiH, ali zastava Republike Srpske mora biti tamo gdje sam ja – rekao je Dodik novinarima poslije sastanka s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Banjaluci.

Istakao je da predstavnici Srpske žele da budu aktivni učesnici politike koja se usvaja na nivou BiH.

– Predsjedništvo je potpuno razvlašćeno nametnutim odlukama visokog predstavnika i dovedeno do pozicije britanske kraljice, iako piše da je Predsjedništvo izvršno-politički organ BiH, a da su Savjet ministara i svi drugi organi, osim Centralne banke, pomoćni organi Predsedništva. Samo želim da se to vrati – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavom je propisano da simbole BiH utvrđuje parlament, a potvrđuje Predsjedništvo BiH, ali to nije poštovano u slučaju zastave BiH.

– Zastavu BiH nametnuo je visoki predstavnik i o njoj nije bilo dogovora, ali je kasnije na nivou parlamenta donesen zakon koji je motivisan isključivo nemogućnošću da se promijeni bilo šta od onoga što je visoki predstavnik odredio. Dakle, imali ste situaciju da visoki predstavnik nametne zastavu – istakao je Dodik, prenijela je “RTRS”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dodao je da zastava BiH predstavlja i zastavu FBiH i ona se kao takva formalno koristi na osnovu odluka federalnih organa.

– Oni nisu ni bili u prilici da usvoje bilo kakvu drugu zastavu osim da se slože sa tom. U suštini to predstavlja činjenicu da ja kao srpski član Predsjedništva dolazim u radne prostorije gdje postoji zastava BiH i zastava FBiH i da obavljam svoju dužnost prezentovanja i reprezentacije Republike Srpske pod drugim zastavama. To je prosto neodrživa praksa – kaže Dodik.

Komentarišući pozive bošnjačkih zvaničnika i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka na poštovanje Zakona o zastavi BiH, Dodik je istakao da je i on za poštovanje zakona, ali ne nametnutih koji mijenjaju suštinu Ustava.

– Ne tražim ništa drugo nego da se na mjestima gdje se pojavljujem kao srpski član Predsjedništva BiH i reprezent Srpske na vidnom mjestu nalazi i zastava Republike Srpske. Ne tražim da ona bude pored zastave BiH, jer je i zakon propisao da se pored zastave BiH ne mogu isticati druge. To ne znači da na nekoliko metara ili u drugom dijelu prostorije ne može da bude zastava Srpske – rekao je Dodik.

On je istakao da je pitanje prisustva zastave Srpske postalo vrhunsko političko pitanje i da se pokazuje da je bio u pravu kada ga je pokrenuo.

– Samo za naše predstavnike u zajedničkim institucijama, nažalost, to nije bilo vrhunsko političko pitanje. Vidimo sada koliki je njegov značaj kada je otvoreno to pitanje – naglasio je Dodik.

Govoreći o tome da je napustio sastanak članova Predsjedništva s delegacijom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, Dodik je rekao da ne izbjegava sastanke, da se obratio na tom skupu, iznio svoj stav da želi dijalog, ali i uslove za održavanje sastanka.

On je objasnio da je na taj način protekao i sastanak sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh