Politika

Zbog Čovićevog ultimatuma dugo će se čekati na formiranje vlasti

Profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Elmir Sadiković upozorio je da se u BiH može očekivati politička kriza ukoliko HDZ BiH i Dragan Čović budu insistirali da formiranje vlasti bude uslovljeno izmjenom izbornog zakonodavstva.

Advertisements

“Formiranje vlasti uvijek zahtjeva kompromis političkih stranaka koje imaju kapacitet da formiraju parlamentarnu većinu. No, pristup koji je ultimativnog karaktera i koji zahtjeva jedno rješenje, za koje je izvjesno da neće dobiti podršku koalicionih partnera, u stvari nagovještava da možemno očekivati krizu, te da u narednom periodu neće doći do konstituisanja parlamentarnih većina, a samim tim ni izvršne vlasti kako na nivou FBiH, tako i na nivou države”, naveo je Sadiković.

To je, dodao je, izvjesan scenario ukoliko HDZ BiH i Dragan Čović ostanu doslijedni u zahtjevu da se pitanje izmjena Izbornog zakona BiH riješi na način koji oni zagovaraju.

Naš sagovornik je potcrtao da će svi građani trpjeti posljedice zbog neformiranja vlasti.

“Za svaku državu je loše ukoliko nema vlast. U tom slučaju staju politički procesi, nema reformskih procesa, evropski put BiH, koji je svakako usporen, biće blokiran. Građani će uveliko trpjeti posljedice”, pojasnio je Sadiković.

Ovaj profesor je konstatovao da BiH, nažalost, nema institut vanrednih izbora.

“To je paradoksalno. Tako političke stranke imaju taj komoditet da se ovako mogu ponašati”, zaključio je naš sagovornik,pišu Vijesti


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh