Politika

Za izvršnu vlast u FBiH potrebna većina u oba doma Parlamenta

Za konstituisanje izvršne vlasti potrebna je većina u oba doma Parlamenta FBiH, tako da je o formiranju Vlade FBiH rano govoriti, budući da još nemamo Dom naroda, poručio je u izjavi za Vijesti.ba novoizabrani predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Elvir Karajbić (SDP BiH).

Advertisements

Kako je naveo, neophodno je sačekati odluku CIK-a BiH o načinu raspodjele mandata u federalni Dom naroda.

“Nakon toga ćemo vidjeti koje stranke će imati delegate u Domu naroda i u kojem broju. Tek tada ćemo ustanoviti ko će biti većina u ovom domu i slika će biti puno jasnija”, kazao je Karajbić.

Podsjećamo, izbor Karajbića na mjesto predjedavajućeg Zastupničkog doma podržala su 52 poslanika, a glasanje je obavljeno bez prisustva poslanika SDA i HDZ-a BiH. Iz SDA su poručili da smatraju kako Karajbićev izbor nije izvršen u skladu s Poslovnikom o radu, a predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović najavio je da će to vjerovatno biti problematizovano pred Ustavnim sudom FBiH.

S druge strane, Karajbić je poručio da je Poslovnik ispoštovan.

“U Poslovniku o radu jasno stoji da jedan poslanički klub može predložiti nekoga iz rukovodstva Federalnog parlamenta. Mi smo uredno u pisarnicu dostavili odluke o osnivanju najmanje tri poslančka kluba i sva tri su dala prijedlog, odnono ime predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH. Nakon toga, većina od 52 poslanika je izglasala taj prijedlog”, podsjetio je on.

Prema njegovim riječima, svako ko smatra da se izbor kosi sa bilo čim, treba da se obrati relevantnim institucijama, koje će u konačnici dati svoj stav.

“Takođe, ukoliko neko okupi većinu u bilo kojem momentu, ima pravo da izabere rukovodstvo cjelokupnog Doma”, zaključio je naš sagovornik,prenosi Vijesti


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh