Politika

Čović: “Svako ko me poznaje, zna da volim braću Bošnjake”

Buduće djelovanje i saradnja bili su tema sastanka stranačkih delegacija HDZBiH i SDA u mostarskoj Vijećnici. Stranački lideri Dragan Čović i Bakir Izetbegović složni su da su, osim što su dugogodišnji partneri, upravo HDZ i SDA dosad bili i stub napretka Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović - Haber.ba

Advertisements

Izetbegović je priznao da su se u prethodnom mandatu dešavali i “sudari politika”, ističući u prvi plan 70 hiljada novih radnih mjesta, što je osim SDA, “bila i zasluga HDZ-a”. Program budućeg djelovanja SDA će se, navodi, temeljiti na miru, reformama i masovnoj izgradnji. Veći bh. entitet uskoro će, prema njegovim riječima, postati najveće gradilište na Balkanu. Čović je i podsjetio na reformsku agendu i nastojanje da se u budućnosti ne ponovi da jedan narod drugome bira političke predstavnike. Govoreći o normalizaciji odnosa između bošnjačkog i hrvatskog naroda, Izetbegović je tvrdio da u javnosti vlada loša percepcija, kazavši i da na terenu nema problema između Bošnjaka i Hrvata na područjima u kojim žive izmješano poput Mostara ili Travnika. Kazao je da zvanične politike ipak mogu i trebaju više raditi na relaksaciji, podsjećajući da je dosad dolazilo do bespotrebnih problema poput ugovora sa Islamskom zajednicom. Čović je na to kazao kako mu je bespotrebno zalijepljena etiketa čovjeka koji mrzi muslimanski svijet, tvrdeći večeras upravo suprotno.

– U vrijeme kampanje dok su pojedinci huškali, ja sam sa govornica pozivao braću Bošnjake. Svako ko me poznaje dovoljno zna kakav je moj odnos prema tom narodu. Naravno, sve navedeno produkt je određenih politika, a kako bi se kasnije nešto uradilo ili postiglo. Dobio sam 85 posto hrvatskih glasova i neka to bude moj odgovor koji se pokušavaju nadmudrivati. Posljednja sam osoba koja bi nekome učinila štetu, pa tako i Bošnjacima, kazao je.

Podsjetio je na raniji razgovor sa Fahrudinom Radončićem, a već za početak naredne sedmice najavio je razgovor i sa Nerminom Nikšićem.

– Moramo napraviti dobar odnos i izaći iz okvira rata u koji nas netko stalno pokušava uvući. Potrebna nam je kvalitetna suradnja. Nešto konkretno… Za mene su dobro-došli svi koji žele osigurati da jedan narod drugome ne bira pedstavnike tamo gdje se u Ustavu definira konstitutivnost. Ne treba žuriti u vlast. Ne smijemo se ponašati kao u posljednje dvije godine, kada nismo znali tko je kome partner i tko čini većinu. Često je opozicija glasovala za ono što smo predlagali. Prioritet treba biti Izborni zakon. Kada se oko toga dogovorimo, ubrzano idemo ka svim drugim reformama, najavio je lider HDZ-a BiH.

U Parlamentu FBiH prema Čovićevom mišljenju ima dovoljno ruku za potvrdu Vlade. Problem je, navodi, samo jedan:

– Pitanje je tko je predtsavnik bošnjačkog naroda? Za hrvatski i srpski smo to na svim razinama definirali. Dovoljno je da SDA to kaže ako želi i već imamo uvjerljivu većinu za državnu Vladu. Kada su u pitanju županije – kako god netko maštao, u pet županija vlast bez HDZ-a se ne može napraviti. U entitetu FBiH nema vlasti bez HDZ-a. Dobro došao svatko ko ju napravi. Nek’ mu je sa srećom. Vidjeli ste da bošnjačka većina ima 52 mandata u FBiH. Gospodin Izetbegović i njegova koalicijska snaga uz umijeće i sa naše strane mogu osigurati adekvatnu većinu. Ne vidim problem. Moramo imati kvalitetne većine, kako ne bismo ponovno došli u situaciju da se pitamo imamo li većinu, dodao je Čović.
SDA će, prema najavama, već u ponedjeljak pokušati razgovarati sa predstavnicima Bh. bloka. Izetbegović je jasan – želi i ovu “komponentu u vlasti na svim nivoima”.

– Ne izostavimo taj segment društva. Nemojmo ih ostaviti u opoziciji. Volio bih da ih imamo uz sebe sa preciznim i jasno definisanim programom. Ako ne bude išlo, tražit ćemo alternativu koja bi bila slabija sa manjim brojem ruku. Nadam se da ćemo uspjeti napraviti kompromis ili pomirenje, a kako bismo se osim nacionalno mirili i ideološki, najavio je lider SDA.

Čović je na pitanje o legitimnosti Gorana Opsenice, koji je odnedavno Srbin, rekao da se o tome može na široko pričati, te da legitimno predstavljanje nije nikakav specifikum kad je riječ o Hrvatima. Izetbegović je podsjetio da je teško uskladiti želje HDZ-a sa presudama iz Strasboruga.

– Svaki građanin ima pravo da se kandiduje za svaku poziciju uključujući i poziciju člana Predsjedništva BiH. To je skoro kao Rubikova kocka. Ni nju ipak nije nemoguće složiti, rekao je.

Smatra da bi vlast u FBiH bez SDA bila rizična, priželjkujući da će stav Bh. bloka na koncu ipak “sazoriti”.

– SDA i HDZ su pobjedničke stranke. Snažnu podršku određenog dijela bh. društva na nedavnim izborima imao i SDP. DF, također, ima člana Predsjedništva BiH. Za nas su to relevantne pregovaračke strane. Mislim da bi Bh. blok morao imati više spremnosti na kompromis i više osjećaja za realnost, dodao je.
Na novinarsko pitanje je li za SDA prihvatljiv Ustav u kojem jedan narod drugom bira političke predstavnike, Izetbegović je odgovorio kratkim kontra-pitanjem: “Koji to narod kome bira predstavnike?”, pa nastavio:

– Ne bira bošnjački narod hrvatskog člana Predsjedništva, kao što se predstavlja u vezi sa gospodinom Komšićem. Vjerovatno je većina tih birača Bošnjaka… Koliko ih je precizno glasalo za Komšića, lično ne znam. Teško ćemo naći rješenje, ali nije nemoguće da se usklade presude Ustavnog suda sa presudama iz Strasbourga. Bili smo nekad jako blizu, podsjetio je.

Čović je na kraju tvrdio da ne postoji mogućost da neko danas kreira vlast na bilo kojem nivou bez legitimnih predstavnika Hrvata.

– To može u Zenici jer nas je tamo jako malo. I tamo testiramo nečiju dobru volju. Mislim da ćemo na kraju i u Zenici biti vlast. Kada govorimo o ljevičarima – to su klasične bošnjačke stranke. Za bošnjačkog člana Predsjedništva glasali su sto posto Bošnjaci. Za srpskog člana Predsjedništva glasali su sto posto Srbi. Za “bošnjačkog-hrvatskog člana” glasali su 99 posto Bošnjaci. To su činjenice koje jasno želimo kazati i to će se morati uvažavati. Struktura glasača Bh. bloka je bošnjačka u 99 procenata. Nećemo dozvoliti da nam se desi da dobijemo 99 posto glasova, a da nas neko drugi predstavlja, poručio je lider HDZ-a BiH na kraju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh