Politika

Bakir Izetbegović: “Vrlo teško uskladiti građanski i etnički princip, ali nije nemoguće”

Imamo obavezu da idemo dalje zajedno, poručio je večeras u Mostaru predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sastanka s delegacijom HDZ-a BiH, predvođenom Draganom Čovićem.

Bakir Izetbegović - Vijesti.ba

Advertisements

Izetbegović je u izjavi novinarima podsjetio da su HDZ i SDA dugo koalicioni partneri, te da predstavljaju dva naroda u BiH, pišu “Vijesti“.

Prema njegovim riječima, SDA je nanovo dobila relativnu podršku relativne većine Bošnjaka u BiH, a HDZ apsolutnu podršku Hrvata.

Imamo obavezu da idemo dalje zajedno. Prošli mandat bilo je nesporazuma i politika koje su se sudarale. Bilo je momenata kada se nije sarađivalo, ali generalno se može reći da su ipak ove dvije stranke predstavljale taj spreg koji je držao stabilnost u državi i vukao je naprijed – smatra Izetbegović.

Na kraju prethodnog mandata, nastavlja Izetbegović, “mi smo proizveli 70.000 novih radnih mjesta”, pred aktivacijom je MAP, a uskoro će krenuti i pregovori s EU – dodatna pitanja su već skoro završena.

Stvorili smo pretpostavke da FBiH i BiH pretvorimo u najveće gradilište na Balkanu. Dakle, ovo su bila neka obećanja, a sada možemo kazati da se to desilo. I to se nije desilo slučajno, već ipak kroz saradnju ovih dviju stranaka – rekao je Izetbegović.

Na današnjem sastanku, dodaje, delegacije SDA i HDZ-a dogovorile su da će svaka buduća saradnja biti bazirana na jasnom programu, da neće ostaviti nedorečene i difuzne stavove kao što se to desilo prošli put, pa je bilo nekih ljutnji i različitih tumačenja.

Ovaj put to će biti precizno. SDA će već u ponedjeljak ponuditi program, koji će biti baziran na tri elementa. Jedan od njih je preduslov, a to je mir, stabilnost i sigurnost u BiH i na Balkanu. Drugi su reforme, prije svega na evropskom putu, i one će se uvijek pozivati na određeno poglavlje, koje nas čeka u pregovorima s EU. I konačno, masovna izgradnja u BiH – pojašnjava Izetbegović.

Ova tri elementa, smatra lider SDA, mogu stvoriti jednu pozitivnu spiralu koja će povući zemlju naprijed, kao što to nije bio slučaj od Dejtona do sada.

Dakle, možemo imati najbolji mandat, ako budemo imali zrelost i pamet – mišljenja je Izetbegović.

Potom se osvrnuo i na problem na koji je lider HDZ-a BiH Dragan Čović ukazao – izbor legitimnih predstavnika.

Za SDA je generalno prihvatljivo sve što je bazirano na ustavima BiH i FBiH, presudama Ustavnog suda, Suda u Strazburu, Suda za ljudska prava, poput “Sejdić i Finci”, “Zornić”, “Pilav” itd, i naravno na konvencijama EU – naglašava Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, to je vrlo teško uskladiti, ali ne i nemoguće.

Evo, “aprilski paket” je npr. davao rješenje koji je poštovao i građanski i etnički princip. Dakle, po meni to nije nemoguće riješiti – dodao je Izetbegović.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh