Politika

“Mušić je slagao parlamentarce i javnost da niko nije formirao stranački klub”

Vruća tema ovih dana je formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Bila je to tema i ovosedmičnog izdanja Kopče sa Nikolinom Veljović koja je u studiju “TV1” ugostila predstavnicu i predstavnike tri bosanskohercegovačke političke partije, Sabinu Ćudić iz Naše stranke, Irfana Čengića iz SDP-a i Salmira Kaplana iz SDA.

Elvir Karajbić - Zdici.info

Advertisements

Kopču je otvorio Salmir Kaplan koji je iznio svoje viđenje izbora Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Gospodin Karajbić je predsjedavajući Predstavničkog doma dok Sud to ne poništi. Mi smatramo da ima elemenata koji bi bili validni za Ustavni sud Federacije da se to imenovanje poništi”, rekao je Kaplan naglasivši da SDA smatra da je prekršen poslovnik po članu 5, ali i da nije došlo do konstituiranja jer nisu izabrani dopredsjedavajući iz reda drugih naroda, prenosi “Oslobođenje“.

I Sabina Ćudić se slaže da se stvari nisu odigrale po procedurama. Kaže da je u protekle četiri godine u Skupštini Kantona Sarajevo svjedočila različitim burnim stvarima, pa čak i fizičkim napadima, ali da nikad nije prisustvovala scenama sa konstituirajuće sjednice.

“Bilo ko kada traži poslovničku intervenciju, tu se svaka diskusija prekida i apsolutno se mora dati riječ. Gospodin [Damir] Mašić nije dobio riječ. Kada neko traži pauzu ispred svog kluba, pauza se mora dati. I jedno i drugo, bez ikakvog objašnjenja je uskraćeno.”

Ćudić smatra da je politički nemudro tražiti umiješanost Ustavnog suda po pitanju izbora Karajbića, već da se energija treba uložiti u traženje većine.

Kaplan negira da je pravo na poslovničku intervenciju Mašiću uskraćeno bez razloga, već smatra da Damir Mašić nije pravovremeno, kako je zakonski regulisano, ukazao do kakvog je kršenja i kojeg člana došlo.

Karajbićev prethodnik, Edim Mušić iz SDA, po riječima Irfana Čengića iz SDP-a, i sam je prekršio zakonik, jer nije smio odgađati raspravu, a sjednicu nije otkazao.

“Edin Mušić je slagao parlamentarce i javnost da niko nije formirao klub – tri kluba su bila formirana na protokolu Parlamenta”, kazao je Čengić.

On je obećao izbor dopredsjedavajućih čim se za te pozicije daju prijedlozi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh