Politika

Komšić pred ruskim i američkim ambasadorom napao HDZ BiH

U govoru koji je održao u povodu obilježavanja 25. studenoga kao Dana državnosti, na svečanom prijemu u sjedištu Predsjedništva BiH u Sarajevu, Komšić je ocijenio kako se danas kroz izmjene izbornog zakona BiH “pokušava uspostaviti anticivilizacijska praksa različite vrijednosti glasa”.

Zeljko Komsic - Klix.ba

Advertisements

Napao HDZ BiH

“Na ZAVNOBiH se danas pozivaju pristalice etničkog modela koji žele selektivno rabiti, odnosno zlorabiti načelo konstitutivnosti naroda”, kazao je Komšić, jasno aludirajući na zahtjeve HDZ-a BiH i osporavanja legitimiteta njegova izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Komšićevo je tumačenje kako je glasačko pravo univerzalno za svakog građanina BiH i ono nikome ne smije biti uskraćeno jer je to vrijednost jasno definirana još u Deklaraciji o pravima građana BiH koja je usvojena na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a.

“Ta je deklaracija trasirala put ka građanskom društvu i državi”, kazao je Komšić, istaknuvši kako bez poštivanja tog načela ne bi bilo ni referenduma na temelju kojega je 1. ožujka 1992. godine BiH postala samostalna i neovisna država.

“Obnova državnosti BiH nije slučajna kao ni kontinuitet građanskog”, poručio je Komšić konstatirajući kao će tek ulaskom u EU biti dovršen proces konstituiranja BiH kao građanske države.

Na prijemu bili veleposlanici SAD-a i Rusije

Na prijemu su bili i brojni dužnosnici i članovi diplomatskog zbora, uključujući veleposlanike svih značajnijih država poput SAD-a i Rusije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom je govoru istaknuo kako se sada valja fokusirati na uklanjanje svih oblika diskriminacije koji još postoje u zemlji.

“Brojna su područja BiH u kojima građanima nisu osigurana temeljna ljudska prava”, kazao je Džaferović, upozoravajući i na opasnost ponovo probuđenih “retrogradnih velikodržavnih politika” koje su kroz povijest predstavljale najveću prijetnju za BiH.

“Vrijeme je da se zbiju redovi i pokaže kako je više onih koji su spremi braniti BiH, njezinu državnost i suverenitet”, kazao je Džaferović.

Predsjedatelj predsjedništva BiH Milorad Dodik nije nazočio prijemu, kao ni svi njegovi prethodnici na poziciji srpskog člana državnog vrha u godinama nakon Daytona.

On je ranije ovog tjedna izjavio kako odbija prihvatiti 25. studenoga za Dan državnosti jer ga RS i bosanski Srbi ne priznaju kao državni praznik,Index

Praznik se obilježava samo na teritoriju Federacije BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh