Politika

“Etnički ekskluzivitet nije ni slovo ni duh ZAVNOBIH-a”

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, poručio je tokom svečanosti povodom Dana državnosti da “etnički ekskluzivitet nije ni slovo ni duh ZAVNOBIH-a”.

Zeljko K. - N1

Advertisements

Komšić je istakao da je Bosna i Hercegovina kroz svoju historiju baštinila svoju tradiciju i toleranciju. različitosti u Bosni i Hercegovini je okarakterisao kao njenim prednostima.

Podsjetio je da je tokom zasjedanja ZAVNOBIH-a obnovljena državnost Bosne i Hercegovine u njenim današnjim granicma, te je dodao:

“Vijećnici ZAVNOBIH-a i svi antifašisti su bili dio evropskog i svjetskog antifašističkog pokreta, koji se nije borio samo protiv okupatora i domaćih izdajnika, već su bili i vlast koju su konstituisali građani u uslovima rata”, piše “N1“.

Za Komšića je to pokazatelj političke zrelosti i to da se različitosti mogu pretvoriti u zajednički život svih građana i naroda.

“Pokazali su nam da možemo zajedno, a ne jedni pored drugih živiti kako nam poručuju zagovorni konsocijacijskog eksperimenta. Ovdje smo da zajedno, a ne da jedni pored drugih obilježimo Dan državnosti”.

Također je podsjetio i na značaj Prvog marta koji zajedno sa Danom državnosti “čini jenu prirodnu cjelinu”.

Govorio je Komšić i o drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu 1944. godine podsjetivši da je na njemu donijeta Deklaracija o pravima građana.

“Sada kada se izbornim zakonom želi uspostaviti anticivilizacijka nejednakost prava glasa, Deklaracija je garantirala izborno pravo svakom građaninu”, rekao je Komšić i dodao:

“Paradoksalno je, da ne kažem tragikomično da se na ZAVNOBIH pozivaju zagovornici etničkog izbornog modela. Etnički ekskluzivitet nije ni slovo ni duh ZAVNOBIH-a”.

Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je također ukazao da je ZAVNOBIH bio kompromis između dva modela vlasti koja su bila svojstvena zapadu i istoku. Poručio je da državnost nije slučajna, kao ni njena obnova.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh