Politika

Konstituirajuća sjednica Skupštine HNK-a: Nije izabrano rukovodstvo, nastavak 3. decembra

Nije dugo trajala konstituirajuća sjednica Skupštine HNK. Poslanici su se svečano zakleli, primili mandate i dogovorili nastavak 3. decembra. Dotad će se poraditi na konstituisanju klubova naroda i rukovodstvu Skupštine. Dotad bi prema riječima dosadašnjeg predsjedavajućeg Šerifa Špage (SDA) trebali započeti pregovori HDZ-a BiH i SDA oko formiranja izvršne vlasti.

Skupština HNK - PR/Haber.ba

Advertisements

“Uspostava vlasti podrazumijeva i razgovore o drugim pitanjima koja se tiču skupštinske većine. HDZ i SDA će vjerovatno predložiti kandidate za rukovodstvo Skupštine. Kraj je godine, očekuje nas mnogo posla, posebno kad je riječ o budžetima i finansijskim planovima. Mislim da bi već nakon praznika trebali započeti pregovori u kojim će se definisati progami buduće većine. Naš je kanton uvijek donekle uslovljen i dešavanjima na federalnom nivou vlasti. Očekivati je početak u narednoj sedmici. HDZ je stranka bez koje se jedino ne može izabrati Vlada, odnosno postići većina u Skupštini”, izjavio je Špago.

Aner Žuljević (SDP) očekuje da pregovori stranaka sa najvećim brojem osvojenih mandata započnu već danas.

“Rezultati su nakon lopovluka pokazali da HDZ BiH i SDA nažalost imaju kapacitet da sami formiraju vlast. Očekujemo da 13 poslanika HDZ-a i osam njihovih kolega iz SDA ne drže cijelu godinu građane kantona taocima njihovog pregovaranja, već da sjednu i dogovore se. Malo su i jedni i drugi obećali u predizbornoj kampanji, pa se nadam da će tokom pregovora dogovoriti konkretne stvari. Ovdje je sve premet političkih trgovina, pa smo naviknuti da proces formiranja vlasti traje i po cijelu godinu. Današnji scenario pokazao je da nas čeka isto ono što smo imali prije četiri godine. Radi se više o ucjenama nego o procjenama šta dalje raditi. Postoje stari problemi poput komesara policije, rukovodećih funkcija u ZZO-u i Zavodu za zapošljavanje. I to će biti problem i tokom predstojećeg pregovaranja. Zbog toga bih volio da su stranke tokom kampanje jasno kazale šta će raditi, kako bismo i mi sve lakše pratili. Nažalost, jedino obećanje koje smo dobili je Monte Carlo u Neumu. Očekujemo da naprave taj Monte Carlo, imaju dovoljno vremena”, kazao je Žuljević i potvrdio da SDP i u budućem mandatu ostaje opozicija.

“Građani su kazali to što su imali na dan izbora. Sve su nakon 19 sati tog dana pogurali brojači HDZ-a i SDA zahvaljujući čemu sami mogu formirati vlast. U ovom trenutku SDP nije faktor u političkom odlučivanju ni sa jedne, ni sa druge strane. Stoga očekujemo da se uozbilje i ozbiljno pregovaraju, a kako bismo mogli dobiti adekvatan dokument koji ćemo pratiti. Vrijeme je da konačno dobijemo koaliciju koja će postaviti određene rokove, željene rezultate i finansijska sredstva koja su im potrebna, pa da zajedno dalje pratimo njihov napredak. Ili propadanje kao dosad”, dodao je Žuljević.

Dalji koraci SDP-a u HNK zavisit će od situacije u kojoj se nađe Kanton.

“Naš stav o opoziciji je jasan i pravovremen, a kako se koalicioni partneri dalje ne bi vadili na priču o pozivima drugim strankama. Mi smo omogućili HDZ-u i SDA da pokrenu pregovore i za mjesec dogovore Vladu”, kazao je Žuljević.

Tomislav Martinović (HDZ) kazao je da očekuje početak pregovora o formiranju vlasti već u narednoj sedmici, te da ćemo slijedom tih događaja imati konkretnije informacije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh