Politika

Šarović i Ljajić neće učestvovati na sastancima CEFTA-e

Odluka će biti na snazi sve dok institucije u Prištini ne ukinu spornu taksu na robu iz BiH i Srbije

Sarovic i Ljajic-MVTEO BiH

Advertisements

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarali su danas u Sarajevu o zajedničkim koracima koje će poduzeti povodom odluke institucija u Prištini o uvođenju sporne takse od 10 posto na sve vrste roba iz Bosne i Hercegovine i Srbije, piše “Fena”.

Šarović i Ljajić su se tom prilikom saglasili da predstavnici BiH i Srbije ne učestvuju na sastancima radnih tijela CEFTA, koji će ove sedmice biti održani u Prištini, kao ni na ministarskom sastanku u okviru “CEFTA sedmice”, koji će, također, biti održan u Prištini 3. decembra. Spomenuta odluka o neučestvovanju u radu CEFTA bit će na snazi sve dok institucije u Prištini ne ukinu spornu taksu na robu iz BiH i Srbije.

Dvojica ministara su, također, uputila zajedničko pismo visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federiki Mogerini (Federica Mogherini), komesaru EU za trgovinu Ceciliji Malmstrom, šefu UNMIK Zahiru Taninu, ministru za ekonomske odnose i energetiku Njemačke Peteru Altmajeru (Altmaier) i trgovinskom savjetniku u kabinetu predsjednika SAD Robertu Lajtnigeru, u kome su zahtijevali da se izvrši pritisak na Prištinu u cilju povlačenja sporne odluke o taksi.

U pismu je navedeno da je odlukom institucija u Prištini dovedeno u pitanje daljnje funkcioniranje CEFTA, kao i proklamirani principi stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na zapadnom Balkanu.

Šarović i Ljajić su na sastanku iskazali opredjeljenje da s ostalim članicama CEFTA nastave da rade na ukidanju svih barijera i priznavanju certifikata kao i laboratorijskih analiza, s ciljem olakšavanja trgovine i povećanja robne razmjene među zemljama regiona.

– Ukoliko se ispostavi da je tačna informacija da će na Kosovu biti onemogućena prodaja roba na čijim deklaracijama piše “Kosovo” , “UNMNIK Kosovo” ili “Rezolucija 1244”, Šarović i Ljajić su ocijenili da se u tom slučaju radi o daljnjoj radikalizaciji trgovinskih odnosa u regionu i da se na taj način institucije u Prištini same isključuju iz CEFTA – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh