Politika

Hujić podnio ostavku na mjesto načelnika Bosanskog Petrovca, Efendić i Hadžibajrić odbili mandate u Skupštini KS

Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede

avaz

Advertisements

U Sarajevu je počela sjednica CIK-a. Raspravi o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH prethodilo je više odluka o prestancima, odnosno dodjeli mandata nakon izbora 7. oktobra.

Tako je Zlatko Hujić podnio ostavku na mjesto načelnika Bosanskog Petrovca zbog preuzimanja mandata u Skupštini USK.

Semir Efendić i Ibrahim Hadžibajrić, načelnici sarajevskih općina Novi Grad i Stari Grad, odlučili su ostati na sadašnjim funkcijama. Umjesto Efendića, u Skupštinu Kantona Sarajevo ulazi Samra Ćosović, a umjesto Hadžibajrića – Fahrudin Pecikoza.

Također, Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, odlučio je ostati na funkciji i odreći se osvojenog mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Stručne službe CIK-a nisu dostavile članovima Komisije nikakav prijedlog u vezi s primjenom člana 10.12. jer, kako je rekao generalni sekretar Komisije, neophodno je da CIK prvo službama dostavi jasan stav o tome koji će se popis primjenjivati pri raspodjeli dodjele mandata u Domu naroda FBiH. Tako nije ispoštovan zaključak s jedne od ranijih sjednica da službe pripreme materijale o svim prijedlozima za provedbu člana 10.12 Izbornog zakona.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, ocijenila je da službe nisu dostavile materijale u strahu od, kako je kazala, javnog linča u slučaju da su uputili materijal i s prijedlogom da se primjenjuje popis iz 1991. i 2013. godine.

– Imamo otpor u službama zbog pritisaka i čini mi se da se boje da će biti izloženi linču. Ja nemam srca da im bilo šta zamjeram – kazala je Hadžiabdić, koja se inače zalaže za primjenu popisa iz 2013.

Hadžiabdić je kazala i da dio međunarodne zajednice, tj. OHR podržava primjenu popisa iz 1991., a da se, kako je ona kazala, Venecijanska komisija zalaže za popis iz 2013.

Stjepan Mikić, član CIK-a, kazao je da ne treba “bacati drvlje i kamenje jer samo provodi zakon”. On je ocijenio da stručne službe ipak trebaju dostaviti CIK-u materijal o svim prijedlozima koji se odnose na raspodjelu mandata u Domu naroda FBiH.

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu trebala bi raspravljati o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, saznaje „Dnevni avaz“. Riječ je o primjeni člana 10.12. Izbornog zakona BiH, a radi implementacije presude Ustavnog suda BiH u predmetu „Božo Ljubić“.

Na jednoj od nedavnih sjednica CIK je otvorio raspravu o ovom pitanju, a tada se razmatralo i koji popis će CIK koristiti pri raspodjeli mandata po kantonima u Domu naroda FBiH.

Članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmet Šantić izjasnili su se tada da su za primjenu popisa iz 1991. godine, dok su Stjepan Mikić, Novak Božičković, Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić kazali da su oni za primjenu popisa iz 2013.

Podsjetimo, odredba Ustava FBiH glasi: “Konstitutivni narodi i grupa Ostali bit će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u FBiH. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.”

Službe CIK-a su ranije dobile zadatak da izrade više prijedloga u vezi s budućim preraspodjelama mandata u Domu naroda FBiH.

S tim u vezi, u opticaju su dvije varijante. Jedna je da se raspodjela mandata vrši uz princip da će iz svakog kantona biti delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin ako je izabran u Kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja.

Međutim, ako se kao osnova uzme popis stanovništva iz 2013. godine, ta odluka CIK-a bi se mogla osporiti pred Ustavnim sudom, jer je neustavna, a o čemu su ranije već govorili pravni eksperti, budući da se raspodjela mandata u važećem Ustavu FBiH vrši po popisu stanovništva iz 1991. godine.

No, pred Ustavnim sudom, a što je već rečeno na jednoj od sjednica CIK-a, mogla bi završiti i odluka da se preraspodjela vrši po popisu iz 1991. godine,prenosi Avaz

Inače, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto ranije je dostavila Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

Ustavnom sudu u međuvremenu je stigao odgovor iz OHR-a u kojem smatraju da se odredbe Ustava Federacije BiH ne bi trebale proglašavati neustavnim te da postojeći sistem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH osigurava jednakost svih naroda u entitetima.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh