Politika

Nikola Lovrinović: “Lijeve i građanske stranke su nacionalističkije i od SDA”

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine za “N1” je govorio o sastanku čelnika HDZ-a i SNSD-a, kazavši da je to logičan slijed.

Nikola Lovrinović - N1

Advertisements

“Ono što ste već čuli, nema se šta dodati ili oduzeti. Očekivalo se, znalo se. Nikakva novost to nije. Mislim da je to na tragu onoga što smo najavljivali. Mi ćemo imati dobru suradnju sa kolegama iz SNSD-a, nastojat ćemo da formiramo vlast tamo gdje rezultati to pokazuju. To je jedini logičan slijed”, izjavio je Lovrinović.

On je kazao da HDZ i dalje preferira legitimno zastupanje konstitutivnih naroda, kada je riječ o formiranju vlasti na nivou države.

“Nama je poželjan partner onaj koji ima legitimitet vlastitog naroda. Ako je to SDA, SDA je ostvarila značajan, veći broj glasova i mi to smatramo legitimnim predstavnikom”, poručio je.

On je kazao da nam ništa protiv da neko drugi predstavlja bošnjački narod – ako ima kapacitet.

“Morate imati u vidu da je SDA nama partner od 90-ih godina. To je stranka koja je uglavnom imala kapacitet da razgovaramo o svemu i u najtežim trenucima, i kada je stao rat. Prethodni mandatni period SDA je malo pokazala. Krivci su za formiranje parlametnarne većine, klub im se raspao na polovici mandata. Bez nas nisu mogli i morali su nas prihvatiti u Domu naroda”, poručio je.

Lovrinović je za “N1” kazao da SDA ima “povijesnu odgovornost”, jer imaju kapacitet da predstavljaju bošnjački narod.

“Mi ne govorimo o ljubavi i želji da s nekim budemo. To je BiH. Mora neko predstavljati konstitutivni narod, to je do sada bila SDA”, poručio je u razgovoru u Danu uživo na “N1”.

Kazao je i to da lijeve i građanske partije u BiH šalju “nacionalističkije poruke od SDA”.

“Oni su daleko nacionalističkije stranke od SDA. Šalju poruke, to je tolika vrsta izjava ‘ljubavi’ prema HDZ-u, prema hrvatskom naordu, CIK-u, Ustavnom sudu, pretekli su i SDA. Šta da s njima razgovaramo. Poslali su gore poruke od SDA. Naša stranka govori da nema razgovora sa HDZ-om, šta oni imaju razgovarati sa jednim zastupnikom”, poručio je.

Rekao je da su SDA i HDZ ustavotvorne stranke i da se mora stati iza onoga što se dogovori ako se želi prosperitet državi.

On tvrdi da te lijeve i građanske stranke žele “zadržati pravo da biraju predstavnike”, i to rade od 2001. godine, kada je, po njegovom mišljenju, nametnut aktuelni Izborni zakon.

“Šta radi sarajevska čaršija. Vrši mobing na CIK i Ustavni sud. Sad kad mi koristimo demokratske mehanizme – Evropski parlament, onda se okreće pila naopako. Gospodo draga do izmjena Izbornog zakona 2001. godine došlo se pod strašnim mobingom”, poručio je Lovrinović.

Kazao je i to da su tim strankama interesantne samo stvari koje “idu njima u prilog”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh