Politika

Pregovori o koaliciji u KS: Krećemo u proces koji smo mi na lijevoj strani već završili, za očekivati je da skupština KS do 16. novembra bude formirana

Predstavnici šest političkih stranaka lijeve i građanske orijentacije koje su osvojile 24 mandata u Skupštini Kantona Sarajevo okupili su se danas u zgradi Gradske uprave Sarajevo gdje su pregovarali o formiranju skupštinske većine u KS.

Pregovori_koalicija_KS / N1

Advertisements

Konkretan dogovor nije postignut, a najavljena je nova runda pregovora.

Edin Forto, šef pregovaračkog tima Naše stranke, kazao je po okončanju sastanka da je ovo početak pregovora.

”Kao što sam rekao, ovo je početak pregovora o formiranju skupštinske većine. Ono što smo mi kao blok građanskih stranaka dogovorili, će biti ulazna informacija za druge stranke koje su tu prisutne. Krećemo u proces koji smo mi na lijevoj strani već završili”, rekao je Forto.

Šef pregovaračkog tima DF Milan Dunović rekao je da će DF učestvovati i u nastavku razgovora.

”Preuzimamo političku odgovornost i ulazimo u razgovore s ostalim političkim akterima. Opredjeljeni smo za dobrobit građana”, rekao je on.

Lider stranke Dino Konaković poručio je da su definisani novi rokovi.

”Kanton Sarajevo u svojem Poslovniku ima definiciju prema kojoj se po objavi službenih rezultata formira Skupština. Za očekivati je da ona do 16. novembra bude formirana. Zadužili smo radne grupe da rade na usaglašavanju dokumenata. Narod i pravda ima vrlo detaljan dokument i te radne grupe će marljivo i naporno. Dinamiku sastanaka ćemo prilagoditi cilju da se prije Nove godine formira skupštinska većina i da se Vlada pozabavi prolemima. Imat će budžet koji će biti odraz naših politika, a ne kao što je prije bio slučaj. Tako da jesmo definisali rokove i plus je dogovoreno da se skrate rokovi. Nama je najbitnije zakon o porijeklu imovine, kontrola javnih nabavki i da funkcije obnašaju moralni ljudi”, tako je Konaković odgovorio na pitanje da Demokratska fronta nije priželjikvala da on bude premijer, piše N1.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh