Politika

Dodik kazao Komšiću: Granica na Drini je tužna činjenica za sve Srbe, pa i mene

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Željko Komšić ima krizu legitimiteta, jer po treći put postaje hrvatski član Predsjedništva glasovima Bošnjaka i ta činjenica može da objasni njegove izjave koje daje od kako je izabran na tu funkciju.

Milorad Dodik -Slobodna-Bosna.ba

Na pitanje da prokomentariše Komšićevu izjavu da je “Srbiji granica na Drini i da to poštuju da ne bi bilo kakvih problema”, Dodik je rekao da RS poštuje Ustav i Dejtonski sporazum i dobro zna gdje su granice, pa i granica na Drini, na koju Komšić upozorava Srbiju, piše “Srna”.

“Ta granica je tužna činjenica za sve Srbe, pa i mene. Zato volimo da kažemo da Drina za Srbe nije granica koja razdvaja, ona je samo jedna rijeka koja spaja naš narod, i to Komšić odlično zna, kao što zna da on protiv toga ne može ništa da uradi”, istakao je Dodik.

On je naglasio da Komšić nema političku snagu, niti ustavna ovlaštenja da bi bilo kome slao poruke – ili ćete ovako ili će biti problema. “Srbija je za RS od prvorazredne važnosti, što je i sam Dejtonski sporazum uvažio, tako da i tu Komšićevu izjavu stavljam u kontekst krize legitimiteta. On nije neko ko može da drži lekcije ni RS-u, a kamoli Srbiji, svjestan je vlastite nebitnosti, zato tako i govori”, konstatovao je Dodik.

Govoreći o Komšićevoj tvrdnji da o putu BiH u NATO savez “Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda, već samo u ime svoje stranke ili eventualno u ime onog broja ljudi koji su glasali za njega”, predsjednik RS-a i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da odluka o ulasku BiH u NATO nikada nije donesena, što Komšić odlično zna, kao što zna da je Narodna skupština RS-a izglasala Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koja njega kao srpskog člana Predsjedništva obavezuje.

“Komšić ne bi smio suditi po sebi, kome Hrvati osporavaju da može da govori u njihovo ime. Za razliku od njega, mene je srpski narod u BiH sa oko 370.000 glasova upravo i ovlastio da govorim u njihovo ime. Ustav BiH ne poznaje građanskog člana Predsjedništva BiH iza koga se Komšić pokušava sakriti. Ja sam legalno i legitimno srpski član Predsjedništva i ja znam u čije ime govorim. Zna li on? E, to treba pitati njega. Samo da njegov odgovor bude u skladu sa Ustavom BiH”, poručio je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh