Politika

Čolpa: Dijelom smo spriječili planove osovine Dodik – Čović

Predsjednik GS-a Nihad Čolpa je za N1 kazao je razočaran odnosom EU prema BiH u vezi sa primjenom izbornih rezulata.

n1

Advertisements

Ko ima rješenje?

“Očito da CIK ima rješenje, a to je potreba da udovolje potrebama Čovića i Dodika. Rekli su da treba primjeniti popis iz 2013, što je suprotno Ustavu. Žele da pokažu da je normalno kršiti Ustav BiH i FBiH. Želio bih naglasiti da je pobjeda Komšića historijska i referendumska, jer bi imali problem u Predsjedništvu BiH jer bi Čović mogao uslovljavati svoj ulazak. Barem smo u jednom dijelu spriječili planove osovine Dodik – Čović”, kazao je Čolpa i dodao:

“Razočaran sam odnosom EU, posebno Wigemarka. Dali su garancije da kada se bude fomirala vlast se neće kršiti Evropske konvencije o ljudskim pravima. U budućnosti ne trebamo ničije garancije slušati jer se događa da institucije i EU ne idu u korist građana BiH”.

Čolpa smatra da bi se moglo desiti da 100.000 birača “ima kontrolu nad 3.5 miliona stanovnika”.

“Primjenjivati popis iz 2013. znači isto kao prekopavanje grobnica koje je radila VRS nakon rata. Zauvijek bi se dogodilo da 100.000 birača HDZ-a imaju poptunu kontrolu nad 3.5 miliona stanovnika”.

Dugoročno rješenje?

“Trebaju se implementirati sve presude Ustavnog suda i mijenjati uređenje BiH. Mi smo sretni što smo barem otvorili debatu o građanskoj državi. Ovakvo uređenje nam donosi samo probleme”, kazao je Čolpa.

“Insitucije su pod potpunom kontrolom političkih stranaka, koje su otjerale mnogo mladih iz BiH i mi moramo djelovati, mijenjati stanje i kadrove. Institucije rade samo na poziv predsjednika političke stranke. Tužilaštvo, sudovi ne rješavaju slučajeve ubistva Davida, Dženana i evo izgleda sada i policajaca”, dodaje Čolpa,piše N1


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh