Politika

Skupština HNK usvojila rebalans Budžeta za 2018.

Skupština HNK-a u sazivu koji odlazi, danas je po skraćenom postupku usvojila rebalans Budžeta za 2018. godinu.

Skupština HNK - Haber.ba

Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja. Predsjedavajući Šerif Špago (SDA), istakao je da je Budžet od nedavno vezan za kupovinu zgrade hotela Ero, odnosno za nove kolektivne ugovore potpisane sa sindikatima doktora, stomatologa i ostalih medicinskih radnika. Izrazio je nadu da će se stvoriti svi preduslovi da se do kraja 2022. ispune sve stavke iz nedavno potpisanih kolektivnih ugovora.

Potpredsjednik Tomislav Martinović (HDZ) napomenuo je da će Vlada Zavod zdravstvenog osiguranja rasteretiti vraćanja kredita u iznosu od tri miliona maraka, što će se preusmjeriti na obračun plata i doprinosa doktorima i ostalom osoblju u zdravstvu.

Ministar finansija Adnan Faladžić dotakao se pregovora sa Sindikatom policije, kazavši da sve teče planiranom dinamikom i da se trenutno pregovara o povećanju plata. U svemu je, naveo je, važan Zakon o policijskim službenicima. Policija je imala primjedbe, ali on vjeruje da će novi Kolektivni ugovor uskoro biti sprema za potpisivanje.

Protivno su danas glasali samo poslanici SDP-a. Aner Žuljević je izjavio da je dosadašnja vlast pokazala da najbolje uzima novac iz Budžeta građana.

Uzmu stotinu miliona, a onda u budžet vrate milion. Ostalo potroše za svoje kabinete, svoj telefon i kupovine automobila. Ova sjednica morala je biti održana prije izbora. Ovo je pomaknuto s namjerom da se određene kategorije stanovništva ucjene, rekao je Žuljević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh