Politika

Čović: “Izborni rezultati se ne mogu implementirati”

U Mostaru je još uvijek u toku 26. sjednica Predsjedništva HNS-a, koja se po prvi put održavau prostoru u kojem se dosad nalazio Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Predsjednik Dragan Čović nakratko je napustio sjednicu i obratio se javnosti, ponavljajući ono što je nedavno izrekao na Predsjedništvu HDZ-a BiH u Kupresu, a to je da je neprihvatljivo, iritantno i politički neodgovorno da predstavnike jednog naroda biraju prepadnici drugog.

Dragan Čović - Nap.ba

Advertisements

HNS će, poručio je, ostati jedinstven i na taj način zaštiti poziciju hrvatskog naroda u BiH. Govoreći o uspostavi vlasti, kazao je da još uvijek nema pretpostavki za to, te da još uvijek ne postoje zakonski i ustavni uvjeti da se implementiraju rezultati.

Apsolutno ne postoje, jer nemamo izborni zakon koji bi to omogućio. Stvorio se istovremeno neprihvaljiv ambijent koji nudi nestabilnost u BiH. Naša je želja stvarati ambijent potpune zaštite hrvatskog naroda i europskog puta zemlje. BiH nikada neće biti jednonacionalna, građanska i unitarna država, poručio je.

Nemamo pretpostavki za uspostavu vlasti, obzirom da je Ustavni sud svojom odlukom van snage stavio odredbe Izbornog zakona koje nisu u međuvremenu popunjene. S te strane, vrlo je jasna poruka da je izbor u ime hrvatskog naroda i hrvatskog člana Predsjedništva neustavan, nezakonit, nelegalan i nelegitiman, i oko toga ćemo imati adekvatnu argumentaciju. Zbog toga se stvorio krajnje neprihvatljiv ambijent u BiH koji nudi nestabilnost, ocijenio je on.

S druge strane, kako je naveo, predstavnici HNS-a bez izuzeća žele dalje stvarati ambijent potpune zaštite hrvatskog naroda, evropskog puta BiH, BiH koja nikad neće biti jednonacionalna, građanska, unitarna, BiH koja mora odražavati ono što jeste preambula i duh i Dejtona, ali i preambula Aneksa 4 Ustava BiH.

Novinare je zanimalo da prokomentariše stav predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića nakon istupa hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja BiH.

Zanimljivo je kako nekada neka članica EU može iznositi jako puno materijala o tome šta mi radimo u BiH, a druga kad to kaže i prvi je susjed i supotpisnik Dejtona, onda je to miješanje u unutarnje stvari. Znači, ili jeste miješanje ako neko izvana nešto kaže, ili nije. Sve što je kazao gospodin Plenković apsolutno podržavam jer to je interes BiH, to je interes čitavog jednog ambijenta u BiH, koja dijeli zajedno sa EU hiljadu kilometara zajedničke granice, dodao je Čović.

Osvrnuo se i na sastanak sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom u Banjaluci.

Mi smo raspravili jedno pitanje u jednom prijateljskom razgovoru i ja sam uvjeren da s te strane se ja i kolega Dodik vrlo dobro razumijemo, imamo naravno različite stavove po nekim pitanjima, ali kada je u pitanju Izborni zakon, osiguranje legitimnog predstavljanja, tu apsolutno imamo isti stav, objasnio je Čović.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh