Politika

HNS zasjeda u kabinetu koji će zatvoriti Željko Komšić

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora danas će zasjedati po 26. put. Sjednica će se održati u Mostaru. I tu nema ništa čudno, jer su gotovo sve dosadašnje održane u gradu na Neretvi. Zanimljivo je tek mjesto održavanja iste.

HNS zasjeda u kabinetu koji će zatvoriti Željko Komšić - Haber.ba

Naime, svaka dosadašnja sjednica održana je u prostorijama HNS-a u Domu HS Kosače ili u Domu HDZ-a BiH, dok je sjednica ovog puta zakazana u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, u ulici Nikole Šubića Zrinjskog. Na sjednici će se prema najavama govoriti o izbornom rezultatu i političkoj i sigurnosnoj situaciji u zemlji.

Današnja je inače prva sjednica HNS-a nakon izbora na kojim je koalicija u Federaciji ostvarila vrlo dobar rezultat. Ipak, raspoloženje unutar Sabora splasnulo je nakon što je postalo jasno da je Željko Komšić u predsjedničkoj utrci pobijedio Dragana Čovića. I upravo to može biti okidač za krizu, koja se nazire.

Sporan je danas, između ostalog, i kabinet u kojem će se održati sjednica. Komšić je, naime, tokom kampanje najavio da će ga zatvoriti. On je u odaslanoj poruci naveo da je kabinet Predsjedništva jedan i da mu je mjesto u glavnom gradu – Sarajevu.

Predložio je i da kao korak ka pomirenju kabinet u mostarskom Šetalištu postane zajednička čitaonica studenata Sveučilišta i Univerziteta Džemal Bijedić. I dok su u Uniji studenata izbjegli očitovati se po ovom pitanju, u Zboru Sveučilišta jasno su kazali da ne žele ispuniti Komšićevu želju.

Iako je riječ o genijalnoj ideji, studenti Sveučilišta to ne žele samo iz razloga što Komšića ne smatraju svojim. Kabinet člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u Mostaru otvorio je Dragan Čović po uzoru na isti u Banjoj Luci, koji je prethodno otvorio član Predsjedništva iz RS-a. Čović je to učinio prije tri godine, a u njemu je primao brojne izaslanike međunarodne zajednice, ali i šefove drugih država. Gostovali su, zanimljivo i studenti Sveučilišta, koje je Čović nagradio za marljiv rad i uspjehe na polju nauke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh