Politika

Buduća Skupština HNK-a neće se bitno razlikovati od dosadašnje

Cifre koje danas stoje na stranici “Izbori.ba”, sugerišu novi izgled Skupštine HNK-a, koji prema procjenama teško da će se promijeniti i kada se saberu glasovi na koje se čeka.

Skupština HNK - Haber.ba

Skupštinu su u prošlom sazivu činili poslanici HNS-a (jedanaest), SDA (sedam), SDP-a (tri), SBB-a (tri), HDZ-a 1990 (tri), BPS-a (jedan), te poslanici koji su prag prešli kao kandiati DF-a, ali i nakon samo godinu ipo napustili stranku i oformili Klub nezavisnih poslanika (Elmir Šator i Ana Marija Tadić – Jakovljević). U novom sazivu Skupštine očekuje se 13 poslanika HNS-a, osam SDA, tri SDP-a, te po dva Hrvatskog zajedništva i SBB-a, odnosno po jedan koalicije DF i PMP i HRS-a.

Izborni prag ovog puta nije prešao BPS, a jeste HRS… Hrvatsko zajedništvo, SBB i DF su oslabili, dok je SDP jedina partija koja je popravila rezultat, ali ne u mjeri da mogu računati na veći broj mandata. U SDP-u su se u početku nadali povećanju broja za jedan mandat.

Prema trenutno dostupnim informacijama, mandate su osvojili: Nevenko Herceg, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Đuro Prkačin, Julineta Jurić, Damir Džeba, Slavko Bilić, Vera Konjevod, Milica Pehar, Marija Bošković, Andrea Pehar i Stana Burić s liste HNS-a. Na istoj niko od kandidata nije uspio osvojiti ni blizu 20 posto od ukupnog broja glasova.

Postava SDP-a će biti slična ranijoj, a činiti će se novi-stari poslanici Aner Žuljević i Vesna Saradžić, dok će mjesto Amera Zagorčića zauzeti Ismet Lulić. Hrvatsko zajedništvo će ponuditi tri posve nova lica. Riječ je o Mariji Bešker, Ivanu Odaku i Zoranu Krešiću. Kenan Memić i Nermin Vrtić bit će novi poslanici SBB-a, Selma Drljević koalicije DF – PMP, te Slaven Raguž HRS-a. Čast SDA branit će Šerif Špago, Irma Memidžan, Ajdin Teletović, Elvedin Grcić, Alisa Hajdarović, Edis Džino, Amir Šelo i Mejrima Hasić. U slučaju da neko od pobrojanih uđe u izvršnu vlast što nije nemoguće obzirom da je recimo Teletović dosad bio ministar turizma, upražnjeno mjesto zauzeli bi Alma Budim – Hondo i možda čak i Haris Baljić.

Kad je o budućem koaliranju riječ, u HNK-a je situacija posve jasna. HNS i SDA imaju priliku formirati vlast lakše i brže nego ikad ranije. Treći partner u vlasti im nije potreban, naravno u slučaju da se na kantone ne reflektuju viši nivoi vlasti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh