Politika

ŠAROVIĆ KONTRA GOVEDARICE: “Ne treba zatvarati vrata za razgovor sa SNSD-om”!

Funkcioner SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je oprezan kada je riječ o pozivu novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na jedinstvo srpskih stranaka u institucijama BiH, ali da bi saradnja bila u interesu Republike Srpske.

SLOBODNABOSNA

Advertisements

“Jedinstvo je previše jaka riječ i ne bih rekao da je najadekvatniji termin, ali bih, prije svega, rekao zajednička saradnja u interesu Srpske. To bi bilo vezivno tkivo za razgovore – i sa strankama koje su nam bliske, kao što su one unutar SzP, ali i onima sa kojima imamo razlika o nekim fundamentalnim pitanjima”, rekao je Šarović.

Šarović, koji je budući zastupnik u Parlamentu BiH, kaže da je oprezan u pogledu ovog poziva, s obzirom na “loše iskustvo sa SNSD-om 2013. godine u Sarajevu”, ali da ne bi bilo pametno unaprijed odbijati razgovor.

“Svi nosimo to iskustvo od pretprošlog mandata iz 2012/2013 godine, kao i ovog posljednjeg i sabiramo dobre i loše stvari, pri čemu svaka od stranaka to gleda i ocjenjuje na svoj način. Takvi pozivi uvijek dolaze sa vrha i mislim da ne bi bilo pametno da se unaprijed odbija razgovor, iako su jazovi između nas zaista duboki i ne znamo da li su premostivi”, rekao je Šarović rekao je za “Euroblic”.

On ističe da nije od onih koji bi unaprijed zatvarali vrata za razgovor kada je riječ o Republici Srpskoj.

Šarović je istakao da je za SDS važno da napravi zajedničku procjenu u interesu stranke, ali i u interesu Republike Srpske.

On dodaje da je u ovom trenutku najbitnije da se slegne prašina oko izbornih rezultata, iako kaže da će SDS istrajati da se utvrdi da li je izborni proces prošao u skladu sa zakonom.

-Vjerovatno smo i pred velikim odlukama u SDS i nijedna od njih neće biti jednostavna, ali zbog toga je važno da napravimo zajedničku procjenu u interesu stranke, ali i u interesu RS. Sa kim god pregovarali sutra, a pregovaraćemo, jer nećemo zabijati glavu u pesak, nego pregovarati na različitim nivoima i u tome se trebamo držati principjelno politike koju zastupamo i programe koje smo zacrtali, a to je stabilnost RS, ekonomske reforme, napredak i neke druge ključne stvari o kojima smo govorili pred izbore – rekao je Šarović,piše Slobodnabosna

Podsjećamo, Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, nekoliko dana ranije odbio je poziv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da razgovaraju o postizbornoj suradnji, na način kako su dvije partije surđivale u mandatu 2010. – 2014. godina, kada su zajedno sudjelovali u vlasti na državnoj razini.

“Dobili smo dopis. Nemam namjeru da sjedim i pijem kafu sa čovjekom koji je na vrhu režima i sa čovjekom koji je od SDS-a htio da napravi terorističku organizaciju”, rekao je Govedarica.

On je dodao da ni Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a i aktuelni član Predsjedništva BiH, također ne namjerava razgovarati s Dodikom.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh