Politika

Dodik već sada protiv kolega: “Džaferović i Komšić unijet će ratnu politiku u Predsjedništvo”

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz bh. entiteta RS Milorad Dodik tvrdi da će novoizabrani članovi ove institucije Šefik Džaferović i Željko Komšić unijeti ratnu politiku u Predsjedništvo.

Milorad Dodik - Nezavisne.com

Advertisements

“Jasno je da oni unose svoje ratne politike, a pogotovo Komšić, koji smatra da je njegov pogled na BiH jedini moguć. Naravno da nije. Ustavna pozicija BiH su dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to bi trebalo jasno da bude ispoljeno i vidljivo u ovoj zemlji”, rekao je Dodik za “Glas Srpske“.

Komentarišući informaciju o ratnoj prošlosti ova dva člana Predsjedništva BiH, Dodik kaže da je ta prošlost nešto što bi trebalo da tretiraju pravosudne institucije koje ne rade svoj posao, a istovremeno su i neustavne.

“Ustav je neprikosnoven dokument. Sva druga dokumenta trebalo bi da budu izvedena iz Ustava. Naravno da je to otežavajuća priča kada je riječ o ratnoj prošlosti”, naveo je Dodik i napomenuo da su, što se tiče ratne prošlosti, te stvari morale odavno biti riješene i odgovorni procesuirani.

On očekuje da kolektivno rukovodstvo BiH radi u skladu sa Ustavom i smatra da ukoliko se svi budu pridržavali ovoga neće biti problema u radu Predsjedništva BiH.

“Predstavljat ću srpski narod i Republiku Srpsku i moj stav će biti vrlo jasan o svim pitanjima koja budu na dnevnom redu. Republika Srpska je je primarna u mojoj političkoj agendi i ništa drugo. Ukoliko bude moguć dogovor Predsjedništvo BiH će funkcionisati, a ukoliko ne bude – šta da radimo”, kategoričan je Dodik.

Na pitanje da li očekuje da će biti opstrukcija, Dodik kaže da je opstrukcija već urađena urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

“Sada imamo ustavni tekst koji je jasan i sasvim drugu praksu koja je nastala kršenjem mnogih odredaba tog ustava. Kao razumni ljudi morali bismo da vratimo stvari u ustavne okvire. Nije ustavno da visoki predstavnik nametne zakone i i ako parlament BiH donese neki zakon, a da nije u skladu sa Ustavom, kao što je Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH”, rekao je Dodik.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh