Politika

Zvizdić: Formiranje stabilnih koalicija je u interesu svih građana BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je večeras u dnevniku TV1 da je interesu svih građana i naroda u BiH brzo formiranje stabilnih programskih koalicija koje će raditi za dobrobit države i građana, prenosi Fena.

No image - Haber.ba

– Po dosadašnjem iskustvu, formiranje koalicija na svim nivoima vlasti traje do šest mjeseci, a oni koji bi eventualno blokirali formiranje programskih koalicija bit će u koliziji sa svojim predizbornim obećanjima da su posvećeni jačanju BiH – rekao je Zvizdić, piše “Fena”.

Dodao je da je svima u interesu da nova izvršna vlast bude što prije formirana i da nastavi raditi na već definisanim programima.

Zvizdić je istakao da mu je važnije od njegovog ličnog rezultata na izborima to što je SDA uspjela sačuvati jedinstvo i ostati dominantan politički faktor u Federaciji i državi.

– Ostvarili smo sve zacrtane izborne ciljeve, rezultati SDA su nešto lošiji nego što su bili 2014., ali imajući u vidu otežan politički ambijent u BiH, u kojem nisu funkcionisali državni ni drugi parlamenti posljednjih 16 ili 17 mjeseci, ostvareni rezultati su vrlo pozitivni – kazao je Zvizdić.

Precizno je da je SDA ostala najveća stranka i da su pobjednici u šest kantona na nivou Federacije i sasvim sigurno će biti u prilici da budu dio budućih koalicija.

– Očekujemo da bude ispoštovana izborna volja građana koji su dali povjerenje određenom broju političkih subjekata, očekujući od njih da budu nastavljeni procesi koji su pozitivni za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane – naglasio je Zvizdić.

Rekao je da je Šefik Džaferović bio najkvalitetniji kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, što su građani i prepoznali.

Dodao je da zbog toga njegova pobjeda nije upitna, a da su sva druga pitanja hipotetičke naravi i da za to postoje institucije kao što je CIK i da trebaju utvrditi da li je bilo nepravilnosti i ako jeste izreći sankcije.

Također, komentirajući reakcije na izbor Željka Komšiča za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Zvizdić je naveo da je on legalista i da se svi procesi u BiH trebaju odvijati u skladu sa Ustavom i zakonima.

Po njegovim riječima, neodržavanja sjednice Vijeća ministara BiH nema veze sa Komšićevom pobjedom i ona je samo odgođena jer dio ministara nije bio u Sarajevu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh