ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Srbi u Hercegovini s jedinstvenom listom: “Konstitutivni smo samo na papiru”

Koordinacija srpskog naroda Mostar, čije su članice političke stranke i organizacije koje okupljaju Srbe u dolini Neretve, na općim izborima u oktobru ponudit će jedinstvenu srpsku listu. Kandidatske liste za tri nivoa vlasti su kompletirane, čine ih kadrovi svih srpskih stranaka, a podrška je, prema riječima predsjednika Dušana Gole, došla iz centara svih stranaka iz RS-a.

Koordinacija mostarskih Srba - PR/Haber.ba

“Cilj je osvojiti makar jedan mandat u Skupštini HNK i Domu naroda Parlamenta FBiH. Tako bismo realizovali težnje za poboljšanjem statusa srpskog naroda u ovom kantonu. Dosadašnja iskustva govore da se ljudi koji su predstavljali Srbe nisu borili za nacionalne, već za stranačke ili privatne interese. Očekujemo dobar odziv birača”, kaže Golo.

U planu su skupovi u Mostaru, Ortiješu, Baćevićima, Bijelom Polju, dok nosioci aktivnosti uskoro namjeravaju pokucati na vrata svih Srba koji danas žive u ovom dijelu FBiH.

“To je naše biračko tijelo, mi se za njega borimo i bazirat ćemo se na te ljude. Ne sporimo i nećemo sporiti ukoliko neko iz reda druga dva naroda želi podržati našu listu”, dodao je Golo.

Raduje ga i to što se odnos na relaciji SNSD – SZP nije odrazio na odnose među povratnicima u Hercegovini.

“Na našu sreću, odnosi s državnog i entitetskog nivoa nisu se reflektovali na HNK. Od prvog momenta smo jedinstveni i složni. Ne želimo sukobe i prepucavanja ili stranačke borbe preko leđa građana. Ovo je srpska lista i borba za interes srpskog naroda”, poručio je Golo.

Sonja Žarković iz SDS-a Grada Mostara navodi da su predstojeći izbori velika priliak za promjene za Srbe u FBiH. Šansa da se napravi iskorak i da se preko legitimnih srpskih predstavnika pokušaju riješiti brojni problemi Srba u HNK i cijeloj Federaciji.

“Mi smo ovdje prepušteni sami sebi, i na svu sreću zajedno smo i isto mislimo da je ovo šansa da opstane srpsko jedinstvo na svim nivoima”, ocijenila je Žarković.

Iako je Ustavni sud Federacije u maju ove godine donio odluku prema kojoj Srbi u svim kantonima FBiH konstitutivni, iz Koordinacije Srba, koji su ujedno i pokrenuli incijativu za ujedinjenjem svih srpskih stranaka, kazali su da su Srbi konstitutivni samo na papiru, ali ne i u praksi, s obzirom na to da još uvijek nije provedena odluka Ustavnog suda, budući da Ustav županije nije usklađen sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh