ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Kosovski Albanci treba da budu zahvalni Dodiku

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Adil Kulenović smatra da je izuzetno važno da SAD, u kontekstu politike izolacionizma koju sada vode, otvore svoja vrata prema Balkanu i BiH.

Adil Kulenović - Facebook

Kako je istakao u razgovoru za “Vijesti.ba“, poruke koje su došle u posljednje vrijeme, poput stava američkog senatora i predsjedavajućeg Helsinškog komiteta u SAD-u Rogera Wickera, govore o tome da BiH nije van fokusa politike SAD-a i da u budućnosti možemo očekivati značajnije inicijative.

“Ono što s pažnjom moramo pratiti i imati rezervisan stav jeste pitanje razumijevanja nove administracije, stanja odnosa u BiH i na Balkanu, a posebno u kontekstu izvjesnog podozrenja spram činjenice da SAD na neki način puštaju duh iz boce otvarajući mogućnost promjene granica na Kosovu, što bi se moglo reflektovati i na političke odnose i stanje zategnutosti u ovom dijelu svijeta, pa i u BiH”, mišljenja je Kulenović.

S tim u vezi, upozorio je na separatističke tendencije i otvorene namjere da se BiH od strane predsjednika RS Milorada Dodika, ali i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

“To perspektivno od nas traži zaista značajan oprez i pažnju”, dodao je Kulenović.

Mišljenja je da inicijative poput pisma senatora Wickera američkom predsjedniku Trumpu, u kojem ga je pozvao na jači angažman u BiH, mogu ostati samo nade i vapaji, ukoliko ne dođe do aktivnog učestvovanja bh. diplomatije u onome što će se dešavati u SAD-u.

“BiH ima značajan broj prijatelja u SAD-u i moramo reafirmisati naše odnose, kako bi inicijativa senatora Wickera dobila na još većem značaju”, naglasio je predsjednik Asocijacije “Krug 99”.

Posebno se osvrnuo na sve glasnije tvrdnje o mogućnosti promjene granica na Balkanu, s fokusom na posljedice po BiH.

“Paralele između Kosova i RS u formalno-pravnom smislu ne postoje, ali imajući u vidu iskustva iz proteklog rata kada je sve krenulo sa Kosova, mi moramo imati veliki oprez”, naglasio je Kulenović.

Prema njegovim riječima, kosovski Albanci trebalo bi da budu zahvalni Dodiku jer je, nakon inicijativa za korekcijama granica, kazao kako treba doći do istog odnosa i kada je riječ o RS.

“Na taj način je kod međunarodne zajednice stvorio veliki oprez. Da Dodik nije krenuo tako radikalno, Evropa vjerovatno ne bi imala taj oprez kao što sada ima. Stoga smatram da bi se, na neki način, Albanci i Kosovo trebalo da zahvale Dodiku što je ovaj mogući sporazum Beograda i Prištine usporen, možda čak sa perspektivom da se ne desi. Jedan od dodatnih generatora da tako nešto desi je upravo Dodik”, zaključio je Kulenović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh