ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Dom naroda BiH: Jednoglasno usvojene izmjene Zakona o kaznenom postupku

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas na sjednici jednoglasno izmjene Zakona o kazenom postupku BiH čiji je predlagač izaslanik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA).

Dom naroda PSBiH - Bhrt.ba

Članovi Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda ranije su s nekoliko usvojenih amandmana podržali te izmjene, a istovremeno su utvrdili i usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH izmjene tog zakona koje je ranije usvojio Zastupnički dom PSBiH.

Izaslanici iz Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić (HSS) povukli su svoj prijedlog zakona, jer se dogodila situacija u kojoj su tri izmjene istog zakona bile pred izaslanicima. Genjac je pojasnio da bi ukoliko se prihvati njegov prijedlog trebalo održati još jednu sjednicu Zastupničkog doma kako bi se usvojio Zakon u istom tekstu i u tom slučaju ne bi trebalo ni razmatrati na Domu naroda izmjene Zakona koje je ranije podržao Zastupnički dom. – Međutim, ukoliko bi se bez amandmana usvojile izmjene Zakona podržane od Zastupničkog doma onda bi bilo potrebno formirati Povjerenstvo za usuglašavanje teksta Zakona za oba doma i organizirati još dvije sjednice Zastupničkog doma – dodao je Genjac

Zakon je potrebno mijenjati kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio određene odredbe Zakona, ali i standardi Europske komisije te da se sačuva integritet pravosudnog sustava u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, posebno protiv međunarodnog kriminala. Usvojen je i zaključak Doma naroda kojim se traži od Zastupničkog doma PSBiH da te izmjene Zakona razmatra po hitnom postupku, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh