Politika

Smailhodžić: “Gradonačelnik Goražda mi je rekao da ‘idem prodavati košpice'”

Članice Naše stranke Sabina Ćudić, Aldijana Smailhodžić i Jasmina Mršo održale su danas u Sarajevu konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o inicijativi ove stranke da se u zakonodavnim tijelima kroz Etički kodeks jasno definiše zabrana seksualnog i verbalnog uznemiravanja, odnosno ono što jeste i nije prihvatljivo ponašanje u državnim institucijama.

Aldijana Smailhodžić - Faktor.ba

Advertisements

Povod za ovu press konferenciju, kako je rečeno, bio je “brutalni verbalni napad” gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića na zastupnicu NS u tom gradu Aldijanu Smailhodžić, piše “Faktor“.

– Kada smo se bunili jer je Ramović nauštrb djece vodio uposlenike Gradske uprave na festival u Tursku, on je rekao: “Vijećnica laže.” Na sjednici Gradskog vijeća 31.5. tražili smo usvajanje izmjena i dopuna Etičkog kodeksa. Gradonačelnik se za tu, kao i za svaku našu inicijativu, izjasnio da je ne podržava. Onda su uslijedila vrijeđanja – ispričala je novinarima Aldijana Smailhodžić.

Prema njenim riječima, među uvredama koje joj je Ramović uputio, dvije rečenice su je posebno emotivno dotakle.

– Rekao mi je da odem prodavati košpice na trgu, da ću tako možda isprositi više glasova. Onda mi je rekao: “Lijepo ti je ovdje, došla si iz Višegrada. Vrati se u Višegrad i radi.” – kaže Smailhodžić.

VEZANI TEKST – Kad ne plaćaš iz svog džepa: Ramović umjesto djece u Tursku vodi vijećnike i uposlenike!

Seksualno i verbalno uznemiravanje se neće i ne može tolerisati na bilo kojem radnom mjestu, a najmanje tamo gdje se pišu zakoni u Bosni i Hercegovini, naglasila je potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

– Zabrana seksualnog i verbalnog uznemiravanja je preduvjet da bismo se mogli baviti politikom – kaže Ćudić.

Prema riječima Jasmine Mršo, pod uznemiravanjem se podrazumijeva i izbjegavanje na sjednicama aluzija i šala koje imaju seksualnu konotaciju, vrijeđanje na spolnoj osnovi, neželjeni pokreti, kao i slanje pisama i fotografija eksplicitnog sadržaja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh