Politika

"Sejdić-Finci" bez dogovora – HDZ tražio da član Predsjedništva BiH bude Hrvat sa područja Hercegovine

Završen je sastanak lidera političkih stranaka iz Federacije sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom. Lideri SDA, SBB-a, SDP-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 nisu uspjeli postići dogovor. Tri i po godine traju pregovori o provođenju presude Sejdić i Finci. Evropska unija traži dogovor.

No image - Haber.ba


Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiva)

Niko od političkih predstavnika i glasnogovornika stranaka nije želio ići u javnosti ni s kakvim informacijama o sastancima, a navodno su iz EU-a od domaćih lidera zatražili da se o toku razgovora i susretima ne ide u javnost jer se radi o konsultacijama domaćih lidera s evropskim predstavnicima, nego o konkretnim razgovorima, odnosno dogovorima.

FTV saznaje kako je evropski prijedlog da kandidat sa osvojenim najvećim brojem glasova u Federaciji postaje član Predsjedništva. Drugi član bi postao onaj kandidat koji je većinu svojih glasova osvojio u pet kantona u kojima prvoplasirani nije osvojio većinu svojih glasova.

HDZ traži da u ovu odredbu bude uvršteno da drugi član Predsjedništva bude onaj koji je u ovih pet kantona samo u jednom osvojio apsolutnu većinu. To bi omogućilo da drugi član Predsjedništva, skoro pa sigurno, bude Hrvat sa područja Hercegovine, odnosno Hrvat iz kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvo.

Ova odredba je sporna za čelnike SDP-a, SDA i SBB-a. Predstavnici EU-a tokom dana pokušali su omekšati stavove dva HDZ-a kada je u pitanju njihov prijedlog. Upravo ove sporne odredbe čelnici pet političkih stranaka pokušavali su usaglasiti na večerašnjem sastanku.

Razgovori će biti nastavljeni sutra u Budimpešti, uz prisustvo Evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Učesnici sastanka izrazili su optimizam u pogledu uspeha sutrašnjih razgovora.

(haber.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh