Politika

Albin Zuhrić – Generalni sekretar Naše stranke: Cilj prisluškivanja SIPA su ucjene

Političke partije posežu za instrumentima za koje smo mislili da su prošlost – prisluškivanjem, hapšenjem bez naloga i optužnice, ucjenama kaže u intervjuu za Oslobođenje Albin Zuhrić, generalni sekretar Naše stranke.

No image - Haber.ba


Albin Zuhrić (Foto: Oslobođenje)

– Kako komentarišete nalog SIPA o prisluškivanju redakcija Oslobođenja i Dana, uz još tri broja mobitela, pod izgovorom da su to brojevi “pod zabranom”?

Kao novo testiranje granica tolerantnosti javnosti i institucija prema skandalima, neprofesionalnosti, zloupotrebi položaja u lične i političke svrhe. Pojedinci na vlasti i oni koji sjede na veoma važnim javnim funkcijama, ponašaju se sasvim logično, ako to posmatrate iz njihove perspektive i razmišljate poput njih. Zamislite da je moguće da se malo igrate, pa recimo uhapsite državnog parlamentarca bez naloga tužilaštva, malo ga ispitujete, onda ga pustite i ništa se ne desi. Nema optužnice, nema odgovornosti. Šta bi vas spriječilo da napravite listu telefonskih brojeva koje želite prisluškivati i onda počnete bez odobrenja? Zahtjev upućen glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH, a koji se tiče prisluškivanja četiri telefonska broja je suvišno komentarisati. Nekako se nadam da je neki činovnik pogriješio prilikom tipkanja dopisa, jer je alternativa prilično strašna.

Atributi totalitarizma

– Treba li bh. javnost zabrinuti činjenica da su istražne radnje u ovom slučaju poduzete prije završetka zakonskih procedura?

Naravno, ali nas ne treba brinuti ništa više od kršenja osnovnih ljudskih prava od državnih institucija, a što smo vidjeli u slučaju Budimir. U Našoj stranci nismo nimalo iznenađeni ponašanjem pojedinaca na najodgovornijim funkcijama u državi i prestali smo gajiti iluzije da će se odjednom početi odgovorno ponašati. Ali, jesmo ozbiljno zabrinuti pitanjem šta će biti dugotrajna posljedica sistematskog kršenja zakona i osnovnih prava pojedinaca i to ne od drugih pojedinaca, već od same države. Slučaj prisluškivanja je jedan od incidenata koji su se desili u posljednje vrijeme, a bojim se da je to samo početak. Ako osoba uđe u prodavnicu, pred policajcem uzme nešto sa police, ne plati, izađe i ne bude kažnjena za to, ne možete očekivati od te osobe da to nikada više ne uradi. Situacija sa Živkom Budimirom, pa Šemsudinom Mehmedovićem, incident sa prisluškivanjem, izgledaju kao testiranje jedne nove metode rada i ponašanja koji podsjećaju na atribute totalitarnih režima. Ovo testiranje je poput prve krađe u prodavnici, da provjerite hoće li vas neko uhvatiti i kazniti. Ako građani i pojedinci koje su birali ne poduzmu ozbiljne korake da se sankcioniše ovakvo ponašanje, da svako preuzme odgovornost za svoje poteze, onda ne trebaju biti nimalo iznenađeni ako se sutra umjesto telefona Oslobođenja bude prisluškivao njihov. Polako se uvlači osjećaj da su političke partije, ne samo preuzele sigurnosne agencije nego da ih sada koriste na način koji nisu prije 10 godina. Ali, na način na koji se jesu koristile tokom rata ili odmah poslije njega i za vrijeme socijalističke Jugoslavije. Mislim da se radi o partijskim, ne političkim igrama i ovladavanju resursima. Znate da se većina tih prisluškivanja uopšte ne dešava da bi se zaštitili građani BiH. To nije američka situacija, gdje se pokušava spriječiti teroristički čin. Kada izađe u javnost informacija koji se telefoni prisluškuju, postane vam jasno da se to radi da bi se na ljude izvršio pritisak i da bi se informacije koristile za ucjene. Ako prisluškujete telefon, a nemate odobrenje tužilaštva, taj materijal je beznačajan na sudu, ilegalno ste došli do tih informacija, dakle skupljate informacije iz drugog razloga. Svima je jasno koji je to razlog.

– Može li se očekivati ikakva reakcija Komisije za sigurnost PSBiH, imajući u vidu da tim tijelom predsjedava stranačka kolegica direktora SIPA?

Sumnjam da će činjenica da Komisijom predsjedava zastupnica Dušanka Majkić radikalno promijeniti reakciju Komisije. Gledajući sadašnji sastav Parlamentarne skupštine BiH, ne vidim ko bi se predano i ozbiljno pozabavio ovim pitanjem. Možda neki pojedinci imaju kapacitet, ali stvarnu želju da se naprave pravi, teški potezi u oblasti sigurnosti i zaštite pojedinaca niko od nas nije vidio u ovom sastavu.

– Kojim instrumentima se boriti i kakva je uloga pravosuđa?

BiH u samom pravosuđu ima ozbiljne probleme, pa mi je teško zamisliti kako će pravosuđe biti ključno u rješavanju problema. Imate tužioce koji su spremni poslati naoružane specijalce sa maskama da uhapse predsjednika Federacije, ne člana mafije, a da pritom nemaju spremnu optužnicu. Vidite, niko od nas se ne mora slagati sa politikom koju vodi Živko Budimir ili njegovim potezima. Ideja i ideologija Naše stranke je potpuno suprotna onome što predstavlja HSP i mi smo bili otvoreno i potpuno protiv imenovanja Živka Budimira na mjesto predsjednika FBiH. Međutim, esencijalno je da se za njegova osnovna prava zalažemo jednakim intenzitetom kao i za prava svih drugih građana. To kakav je on čovjek ili predsjednik je jedna stvar, nešto sasvim drugo su njegova minimalna prava, kao na primjer da ga ne možete zatvoriti bez valjanog razloga. Isto vrijedi i za medije. Naše preference dnevnih novina, ideologija i privatno mišljenje tu ne igraju ulogu. Po Habeas corpusu ni jedan pojedinac ne smije biti u dugotrajnom pritvoru bez dokaza o krivici, i to je akt koji u Engleskoj postoji više od 330 godina, a 2013. u BiH možete uhapsiti predsjednika FBiH, držati ga u zatvoru mjesec i ne izaći sa optužnicom evo već sedam mjeseci. Naša stranka je već upozoravala na ovo grubo kršenje prava. Danas niti je ko odgovarao niti podnio ostavku. To vam govori sve o odnosu tužitelja prema njihovom poslu i javnosti, ali i činjenici da linije podjele moći postaju tanje i da političke partije posežu za instrumentima za koje smo mislili da su prošlost, za prisluškivanjem, hapšenjem bez naloga i optužnice, za ucjenama. Ne trebamo razmišljati kako se boriti protiv istražnih agencija, one su neophodne, već je mnogo važnije pronaći način da sve institucije surađuju, a da se pritom poštuju procedure, okvir djelovanja i prije svega prava pojedinaca. A da oni koji zloupotrijebe svoj položaj snose odgovornost. To sada nije slučaj, ni sa direktorom SIPA ni sa tužiteljima.

– Treba li se visoki dužnosnik hapsiti u zgradi Predsjedništva BiH sa dugim cijevima i filmskim scenarijem, nakon čega je zatraženo preseljenje iz tog objekta?

Bilo je prije godinu nezamislivo da neko sa dugim cijevima uđe i uhapsi predsjednika Federacije, tako da ne mislim da je nemoguće da se jednog dana desi i hapšenje sa dugim cijevima člana Predsjedništva BiH. Preseljenje koje traži Predsjedništvo za druge urede ne rješava pitanje načina hapšenja pojedinaca na najvišim izvršnim funkcijama.

Podbacila je i opozicija

– Imamo i odluke ustavnih sudova koje se ne provode, već komentarišu.

Na prvom mjestu je to greška zakonodavne vlasti, očito, ne samo u ovom mandatu. Na drugom mjestu je krivica sudova koji ne pokazuju agresivnost i ozbiljnost, u smislu zaštite zakona i svoje grane vlasti unutar države, a treća stvar su glasači. Biću iskren, sve političke stranke, u koju mogu ubrojati i Našu stranku, ne komuniciraju dovoljno sa glasačima o pitanju ovih problema. Mi, opozicija, smo podbacili u identificiranju krivaca za trenutno stanje. U parlamentu ne sjede partije već osobe i građani moraju biti bolje upoznati sa njihovim imenima i potezima koje su pravili.

– Jesmo li sami krivi što smo stvorili nedodirljive lidere, poslanike…?

Jesmo, mada primjećujem da je taj trend mnogo zastupljeniji u FBiH. Mladena Ivanića možete sresti kako šeta Banja Lukom, a radio je to i u Sarajevu. Lideri velikog broja stranaka u FBiH prolaze sa tri oklopna vozila i oni su taj imidž stvorili. Građani glasaju za partije koje su im nedodirljive, nedostupne.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh