Politika

Aleksandra Pandurević – Očajan zagrljaj dvojice davljenika i trgovaca – Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije (VIDEO)

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević rekla je danas da će se SDS boriti za ustavnost i zakonitost, jer je, kako kaže, odluka o smjeni kadrova SDS u zajedničkim organima protivustavna i protivzakonita.

No image - Haber.ba


Aleksandra Pandurević (Foto: FTV)

“SDS nije dio „šestorke“, ali ćemo se boriti za ustavnost i zakonitost, jer je odluka o smjeni naših kadrova protivustavna i protivzakonita. Ovo je opasan presedan i virus u pravnom i političkom sistemu koji se mora eliminisati”, tvrdi ona.

Pandurević je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ustvrdila da smo prethodnih dana bili svjedoci “očajničkog zagrljaja dvojice davljenika i trgovaca, Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, koji su odgovorni za katastrofalno socijalno i ekonomsko stanje u entitetima i potpunu kriminalizaciju društva u svim segmentima“.

“Naravno, tu je i treći akter, Dragan Čović, Dodikov kormilar u čijem okruženju se vode sumnjivi poslovi koji su isplivali na površinu u slučaju smjene bivšeg ministra zdravlja RS Slobodana Stanića”, navela je Pandurević, dodajući „da i to pokazuje da kriminal nema naciju niti poznaje entitetske granice“.

Kazala je da je Dodik od jake srpske većine u zajedničkim organima BiH, koju je činilo 14 srpskih naspram 12 bošnjačkih poslanika, to sveo na devet i kao, po Radončiću ”manje zlo od SDS-a”, Damoklov mač nad RS „stavio u ruke bošnjačkih partija“.

“Svjestan da gubi vlast, zbog toga što su ekonomski uništili RS, pretvorili je u kleptokratsko društvo, kao i saznanja da nakon oktobra 2014. godine kreće bespoštedan obračun sa kriminalom i korupcijom, Dodik se vratio na pozicije iz 1998. godine”, ustvrdila je ona.

Kada je riječ o smjeni SDS-ovih kadrova, radi se, dodala je, o političkoj odmazdi prema SDS, koja ima karakter izdaje.

“Faktura koju je Dodiku za podršku ispostavio Lagumdžija jeste srednja Drina u rukama Vlade FBiH i kako to, Lagumdžija reče, “time se RS vraća u BiH i BiH je na Drini””, kazala je Pandurević.

Vidjet ćemo, kaže ona, i „to čudo da Dodik, Zlatko, italijanski proizvođači šećera i bivši pop naprave hidrocentrale“.

Dodala je da im je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović bio i zajednička smetnja da se „nezakonito dograbe 100 miliona KM Elektroprenosa BiH i njima zakrpe budžetske rupe, što je priznao i ministar finansija RS Zoran Tegeltija“.

Šarović je, prema njenim riječima, Dodiku kriv i zbog toga što je presjekao kriminal u banjalučkoj Toplani i onemogućio pljačku u visini većoj od osam miliona KM.

Ona ističe da, ako je neko trebao da bude smijenjen u zajedničkim organima onda je to ministar finansija Nikola Špirić, jer je Tužilaštvu BiH odobrio 650.000 KM za 13 novih tužilaca.

“Špirić treba da ode, jer kao predsjednik UO UIOBiH nikada nije progovorio o kriminalu u toj instituciji”, rekla je Pandurević, dodajući da je iz Vijeća ministara trebao da ode i ministar civilnih poslova Sredoje Nović zbog zakona o vjerskim praznicima za koji je i Vlada RS rekla da predstavlja prenos ovlašćenja i kojim se 9. januar od Dana RS svodi na vjerski praznik.

(federalna.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh