Politika

Aleksandra Pandurević – Dodik RS vraća u BiH zbog čega će biti kažnjen na izborima

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević rekla je danas da će se SDS boriti za ustavnost i zakonitost, jer je, kako kaže, odluka o smjeni kadrova SDS u zajedničkim organima protivustavna i protivzakonita

No image - Haber.ba


Aleksandra Pandurević (Foto: Arhiva)

Aleksandra Pandurević novaPoslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević rekla je danas da će se SDS boriti za ustavnost i zakonitost, jer je, kako kaže, odluka o smjeni kadrova SDS u zajedničkim organima protivustavna i protivzakonita.

– SDS nije dio „šestorke“, ali ćemo se boriti za ustavnost i zakonitost, jer je odluka o smjeni naših kadrova protivustavna i protivzakonita. Ovo je opasan presedan i virus u pravnom i političkom sistemu koji se mora eliminisati – tvrdi ona.

Pandurević je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ustvrdila da smo prethodnih dana bili svjedoci “očajničkog zagrljaja dvojice davljenika i trgovaca, Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, koji su odgovorni za katastrofalno socijalno i ekonomsko stanje u entitetima i potpunu kriminalizaciju društva u svim segmentima“.

-Naravno, tu je i treći akter, Dragan Čović, Dodikov kormilar u čijem okruženju se vode sumnjivi poslovi koji su isplivali na površinu u slučaju smjene bivšeg ministra zdravlja RS Slobodana Stanića – navela je Pandurević, dodajući „da i to pokazuje da kriminal nema naciju niti poznaje entitetske granice“.

Kazala je da je Dodik od jake srpske većine u zajedničkim organima BiH, koju je činilo 14 srpskih naspram 12 bošnjačkih poslanika, to sveo na devet i kao, po Radončiću ”manje zlo od SDS-a”, Damoklov mač nad RS „stavio u ruke bošnjačkih partija“.

-Svjestan da gubi vlast, zbog toga što su ekonomski uništili RS, pretvorili je u kleptokratsko društvo, kao i saznanja da nakon oktobra 2014. godine kreće bespoštedan obračun sa kriminalom i korupcijom, Dodik se vratio na pozicije iz 1998. godine – ustvrdila je ona.

Kada je riječ o smjeni SDS-ovih kadrova, radi se, dodala je, o političkoj odmazdi prema SDS, koja ima karakter izdaje.

-Faktura koju je Dodiku za podršku ispostavio Lagumdžija jeste srednja Drina u rukama Vlade FBiH i kako to, Lagumdžija reče, ”time se RS vraća u BiH i BiH je na Drini” – kazala je Pandurević.

Vidićemo, kaže ona, i „to čudo da Dodik, Zlatko, italijanski proizvođači šećera i bivši pop naprave hidrocentrale“.

Dodala je da im je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović bio i zajednička smetnja da se „nezakonito dograbe 100 miliona KM Elektroprenosa BiH i njima zakrpe budžetske rupe, što je priznao i ministar finansija RS Zoran Tegeltija“.

Šarović je, prema njenim riječima, Dodiku kriv i zbog toga što je presjekao kriminal u banjalučkoj Toplani i onemogućio pljačku u visini većoj od osam miliona KM.

Ona ističe da, ako je neko trebao da bude smijenjen u zajedničkim organima onda je to ministar finansija Nikola Špirić, jer je Tužilaštvu BiH odobrio 650.000 KM za 13 novih tužilaca.

-Špirić treba da ode, jer kao predsjednik UO UIOBiH nikada nije progovorio o kriminalu u toj instituciji – rekla je Pandurević, dodajući da je iz Vijeća ministara trebao da ode i ministar civilnih poslova Sredoje Nović zbog zakona o vjerskim praznicima za koji je i Vlada RS rekla da predstavlja prenos ovlašćenja i kojim se 9. januar od Dana RS svodi na vjerski praznik.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh