Politika

Izbori 2014 – Čović i Budimir idu u utrku za člana Predsjedništva BiH

U utrku za hrvatskog člana Predsjedništva na izborima 2014. najvjerovatnije će ići predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SPP-a i aktuelni predsjednik Federacije Živko Budimir.

No image - Haber.ba


Živko Budimir i Dragan Čović (Foto: Dnevni list)

Budimir je već otkrio kako će se kandidovati, dok je informacija o mogućoj Čovićevoj kandidaturi procurila iz Centrale HDZ-a BiH.

Već bio u Predsjedništvu

Predsjednik HDZ-a BiH ulaže velike napore da kroz implementaciju presude “Sejdić – Finci” osigura način da Hrvatima drugi narodi ne biraju člana Predsjedništva, kao što se to dogodilo sa izborom Željka Komšića. Ako prođe Čovićev prijedlog rješenja, mnogi tvrde kako bi u tom slučaju bila osigurana mogućnost da u Predsjedništvo bude biran neko iz HDZ-a.

U HDZ-u, kažu upućeni, prevladava mišljenje kako nitko osim predsjednika ne može nositi liste i biti kandidat za Predsjedništvo te računaju kako jedini on ima šanse pobijediti za člana Predsjedništva. Uz sve to, ako budu usvojene ustavne izmjene vezane za presudu “Sejdić –  Finci” onako kako to zagovaraju u HDZ-u, u toj stranci drže da je za to upravo najzaslužniji Čović te da bi zbog toga trebao biti nagrađen mjestom u Predsjedništvu.

Međutim, izvori iz HDZ-a BiH navode kako se, ako ne prođu izmjene Ustava kojima se jamči izbor HDZ-ovog kadra u Predsjedništvo, Čović neće upustiti u izbornu avanturu za Predsjedništvo niti riskirati poraz.

Čović je već jednom bio član Predsjedništva BiH. U jesen 2002. godine pobijedio je na izborima sa osvojenih 114.000 glasova Hrvata. Međutim, u martu 2005. sa te funkcije smijenio ga je visoki predstavnik Paddy Ashdown. Visoki predstavnik tada je primijenio bonske ovlasti, jer nije uspio uvjeriti Čovića da sam odstupi sa funkcije, ali mu nije zabranio političko djelovanje. Čović je tada smijenjen jer se protiv njega na Sudu BiH vodio proces za zlopotrebu položaja i ovlasti iz 2000. godine kada je bio ministar financija Federacije BiH u kojem je bio optužen zajedno sa braćom Lijanović. Sud BiH ga je osudio, a u žalbenom postupku se proglasio nenadležnim, da bi se ovaj slučaj završio 2012. godine na Kantonalnom sudu u Sarajevu koji je oslobodio Čovića.

Preuzeti odgovornost

Što se tiče Budimira, on je ranije najavio kako ima namjeru kandidovati se na sljedećim izborima jer za to, kao predsjednik stranke, kaže, ima obvezu.

“Više puta sam iznosio stav da čelnici stranaka moraju preuzeti i najveću odgovornost u institucijama BiH s obzirom da upravo oni određuju političke stavove koje njihove stranke provode u tim institucijama. To će svakako biti shodno i odluci stranačkih tijela, a sadašnja promišljanja u stranci su da je moja kandidatura za člana Predsjedništva logičan slijed, što se podudara i sa mojim mišljenjem. Vjerujem da upravo na toj poziciji mogu najviše postići u realizaciji stranačkih ciljeva i napretka BiH”, kazao je Budimir.

(dnevni list)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh