Politika

Izbori 2014 – Može li opozicija u RS srušiti Milorada Dodika?

Sudeći prema ponašanju kako vladajućih partija u Republici Srpskoj, prije svega SNSD-a ali i opozicionih političkih partija, čini se kako je predizborna kampanja počela ranije no obično. I jedni i drugi su počeli otvoreno režati i pokazivati zube. Sasvim je jasno da će izbori u 2014. godini biti baš kao i oni prethodni – istorijski.

No image - Haber.ba


Milorad Dodik (Foto: Arhiva)

Najveće partije u RS, SDS i SNSD, se „ne vole viš ni na jednom nivou vlasti u BiH. Nedavno je raskinuta „svesrpska“ koalicija SNSD-a i SDS-a o zajedničkom djelovanju na BH nivou, SNSD radi na smjeni kadrova iz SDS-a u institucijama BiH jer su ovi ko biva sve radili na nepoštovanju međusobnog dila – zaštite interesa Republike Srpske. Početak sedmice obilježio je i okršaj SDS-a i SNSD-a oko vjerskih praznika u RS, jer se ne mogu dogovoriti da li će 9. januar biti samo vjerski ili i državni praznik.

Na nivou Republike Srpske stvari su još zanimljivije.

Republici Srpskoj se nedavno dogodio Tihomir Gligorić, bivši direktor bivši direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, tog časa inače član SNSD-a koji se svojim pismima u par navrata obratio javnosti u kojima žestoko optužuje sam vrh vladajuće partije da je umiješan u kriminal i korupciju neviđenih razmjera, upotrebljavajući čak i termin „zemljišna mafija“.

Ono što je opozicija pozdravila jeste činjenica što ovakve optužbe dolaze iz redova vladajuće partije.

SNSD-u i vlasti u RS se u posljednjih nekoliko dana dogodio i „Birač“ odnosno sudska presuda po kojoj je Republika Srpska izgubila više od 150 miliona KM.  Sredinom oktobra je naime Okružni privredni sud u Bijeljini donio rješenje o blokadi računa i zapljeni imovine preduzeća “Alumina“, kćerke-firme zvorničkog “Birča”, a po tužbi AB UKIO Banka iz Litvanije, “teškoj” 154 miliona KM po osnovu kredita koje su oni dali Fabrici glinice “Birač“, za koje je bila založena kompletna imovina njene kćerke-firme “Alumina“. Sud u Bijeljini je Rješenjem naredio da se zaplijene i prodaju sve nekretnine „Alumine“ od zemljišta, do poslovnih zgrada, navedenih takstativno u čak 80 tačaka.

Aktuelna vlast je uspjela odgoditi sudsko rješenje te su računi Alumine odblokirani. I da je sve, čitava privatizacija Birča, kako vlast tvrdi, djelo litvanijskih mafijaša, javnosti ipak počinje stizati dosta informacija, pa tako iole upućeniji građanin može početi shvatati kako nešto ipak “ne štima kako bi trebalo, i kako su nam tvrdili” i da tu “nisu čista posla”.

Nakon „Alumine“ Okružni sud u Bijeljini donio je u srijedu 23.10. istovjetno Rješenje o izvršenju kojim se blokiraju računi i imovina i „Mehanike“ Zvornik.

Postavlja se pitanje. Ako je ovako završila privatizacija Birča, šta je sa ostalim preduzećima, Naftnom industrijom napr., te brojnim drugim velikim inostranim investicijama?

Aktuelna vlast se nalazi pod teškom paljbom kritike od strane opozicije. Njihov se obračun više ne svodi na žalosne konferenije za novinare jednom sedmično. On se događa na dnevnom nivou, pritom ne štedeći riječima. Rječnikom jednog od naših sagovornika , partije su uoči izbora postale krvoločne zvijeri koje žele sačuvati ili osvojiti vlast. 

Predizborna kampanja, koja je počela gotovo 13 mjeseci prije početka izbora pokazuje kako su ulozi i za jedne i za druge veliki. Opozicija prirodno ne želi treći uzastopni mandat provesti u opoziciji, a s druge strane vladajućima se vlast ne predaje tako lako. Lokalni izbori održani prošle godine su pokazali da je moguće srušiti mit o nepobjedivosti i snazi SNSD-a, što je otežavajuća okolnost za vladajuću stranku.

Međutim, na stranu činjenica da je opozicija sve aktivnija, koliko ona zaista može ostvariti? Do izbora je ostalo nešto manje od godinu dana, a prema izjavama opozicionih čelnika, javnost će se tek suočiti sa brojnim aferama aktuelne vlasti a koje oni ne žele još da objavljuju. Čekaju povoljan trenutak. Međutim s obzirom na poprilično labave odnose među opozicionim liderima u RS, kolika je stvarna politička moć opozicije? Ima li opozicija snage da sruši Milorada Dodika?

Dragan Čavić, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta ističe za BUKU da je stvarna snaga opozicije veća nego što se to deklarativno vidi. Pa ipak:

“Nažalost, ključni problem opozicije je nedostatak komunikacije između ključnih aktera opozicije. Na ujedinjenju opozicije više radi Milorad Dodik, a nažalost manje opozicioni lideri”, kaže Čavić.

On je ubijeđen da će opozicija zajednički nastupiti na izborima 2014. godine, jer šta je drugi izbor?

“Ubijeđen sam da će opozicija imati jednog kandidata za Predsjednika RS, jednog kandidata za člana Predsjedništva i da će opozicija imati daleko manji broj parlamentarnih lista nego što ih je imala na prošlim opštim izborima”, kategorično tvrdi Dragan Čavić.

Igor Crnadak, generalni sekretar Partije demokratskog progresa kaže za BUKU da su aktivnosti opozicije su mnogo konkretnije i jasnije danas nego 340 dana prije opštih izbora 2010.godine.

”Opozicija u RS mnogo ozbiljnija i odlučnija, i spremna je da potpuno ujedinjena uđe u izborni ciklus sa ciljem da osvoji pozicije Predsjednika RS i član Predsjedništva BiH iz RS, te da formira pobjedničke većine i na nivou RS i BiH. Lekcije iz perioda lokalnih izbora su naučene i opozicija je spremna da SNSD isprati u zasluženu opoziciju i preuzme odgovornost za sudbinu Republike Srpske”, tvrdi Crnadak u izjavi za BUKU.

Prema mišljenju Igora Crnadka činjenica da svi “udaraju” na Dodika i SNSD nije nikakva smišljena strategija nego je nešto što je proizašlo iz činjenice da su upravo lider SNSD-a i njegova stranka najodgovorniji što narod živi na ivici egzistencije i što je kriza u RS na vrhuncu.

”Takođe, Dodik i SNSD na strašan, zaprepašćujući način brane kriminal i korupciju i prosto je nevjerovatno da taj pristup ni malo ne popušta, što nas još jednom navodi na zaključak da je sami vrh i SNSD-a i Republike Srpske duboko uvučen u kriminalne i korupcionaške radnje”, dodaje on.

Igor Crnadak tvrdi kako je opozicija na vrhuncu svoje snage.

”Pogledajte nekoliko jasnih argumenata. Objedinjenost opozicije oko zajedničkog kandidata za predsjednika Republike Srpske je neupitna, kao i oko kandidture za člana Predsjedništva BiH iz RS. Animoziteti unutar opozicije su gurnuti u stranu da bi se ostvario najvažniji cilj za naš narod i za Republiku Srpsku, a to je odlazak koalicije SNSD-DNS-SP u opoziciju. Čak su bivši predsjednik SDS-a Čavić i sadašnji SDS našli najmanji zajednički sadržilac, uz to su još neki sukobi prevaziđeni i mi smo u PDP-u sa tim posebno zadovoljni, ne samo zato što smo u tome imali važnu ulogu, nego zato što je to bitna stvar na putu do ostvarenja konačnog cilja, promjene vlasti u RS”, navodi on

Prema mišljenju našeg sagovornika opozicija će nastupiti zajedno na izborima u oktobru iduće godine i najvjerovatnije da će to biti, ako s eposmatra iz ugla PDP-a, na tri različite platforme sa identičnim ciljem, promjenom “korumpirane i nesposobne vlasti predvođene SNSD-om”.

“Kao, prvo idemo zajedno na funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz RS. To će, najvjerovatnije, biti lideri SDS-a i PDP-a, koji će imati punu podršku svih koji su na strani opozicije, jer svako ko se na drugi način odredi, radiće direktno za režim. Što se tiče Narodne skupštine RS, opozicija će imati najmanje tri liste, onu koju predvodi SDS, PDP i druge stranke na našoj listi i NDP. Moguće je da bude i još jedna značajnija opoziciona lista, ali to je sve od manje važnosti jer sve dok opozicione liste prelaze cenzus nema rasipanja glasova i svaki glas za opozicione liste je glas za promjene. I sa treće strane, u borbi za pozicije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pored SDS-ove liste, najvjerovatnije će biti zajednička lista PDP i NDP, što će dovesti do toga da opozicija u RS ima dovoljno glasova za formiranje nove Vlade RS, a u Sarajevu da će  bez 7-8 opozicionih poslanika biti nemoguće formirati Savjet ministara BiH”, govori za BUKU Crnadak.

On kaže kako postoje sve pretpostavke da opozicija nastupi zajednički i promijeni vlast koja je već osam godina tu i donijela je samo još veće siromaštvo i još veću korupciju u društvu.

Za analitičarku Tanju Topić opozicija je u ovom času ako ne snažnija svakako postala kudikamo glasnija, što je kako ona navodi,već pomak.

“Sa druge strane, promijenjen je i ambijent, i to je možda bitnije nego utvrditi u kojoj mjeri je promijenjena snaga opozicije. Ako se ta snaga odnosi na kvalitet, i on je djelimično drugačiji, opozicija istina polako postaje svjesna da je moguće da samo ujedinjena pokaže svoju snagu”, tvrdi Topićeva.

Ona tvrdi kako je za opoziciju najvažnije to što se dogodila promjena u odnosu SNSD-a i SDS-a. Ova promjena u odnosu dvije partije možda je, tvrdi Topićeva, i najbitnija stvar koja se dogodila u političkom životu RS.

”Taj odnos je doskora ozbiljno narušavao snagu i jedinstvo opozicije, i promjena tog odnosa kvalitativno će promijeniti i odnose medju opozicionim partijama. Dakle, direktna je posljedica raskidanja platforme i ta da polako u javnosti otkrivamo i planove o takozvanoj velikoj koaliciji, ponudama koje su postojale na relaciji SDS-SNSD. Ali dobro je da su u javnosti pale maske”, ističe Topićeva.

Sudeći prema našim sagovornicima, neupitno je da će opozicija nastupiti zajednički na izborima, i to kroz više koalicija i na više frontova. Međutim, u političkom životu BiH i RS se svašta dešavalo – sve međusobne kombinacije dobro su isprobane, čak i između političara koji se međusobno ne mogu podnijeti. “Politika je kurva” a domaći političari račundžije, pa je sve moguće. Druga stvar je jasno definisanje šta opozicija želi, realno procjenjivanje snage političkih partija ponaosob kao i realna procjena snage vladajućih partija. Ta snaga je dobro narušena, pa je pitanje hoće li opozicija to znati iskoristiti.

(6yka.com)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh