Politika

Damir Hadžić – SDP BiH danas očekuje dogovor o presudi "Sejdić-Finci"

Pregovori lidera sedam političkih stranaka o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić-Finci" protiv Bosne i Hercegovine još uvijek su u toku, izjavio je u srijedu poslije podne potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović, prenosi Anadolija.

No image - Haber.ba


Damir Hadžić (Foto: Arhiva)

Obraćajući se nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, on je istakao kako lideri stranaka još uvijek razgovaraju, uz prisustvo predstavnika Evropske komisije, o načinu provedbe presude “Sejdić-Finci” i dodao kako za sada ne raspolaže detaljnijim informacijama.

“Ja mogu ponoviti samo stav SDA, koji je isti kao i na pregovorima u Bruxellesu, održanim 10. oktobra. To je su principi po kojima Bosna i Hercegovina ima tri člana Predsjedništva. Jedan se bira direktno sa teritorije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a dva se biraju na teritoriji entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. Federacija je jedna izborna jedinica i jedna lista za glasanje na kojoj su svi kandidati iz Federacije te da je lista dostupna svakom građaninu iz Federacije”, istakao je Džaferović.

Blizu dogovora

Ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i hercegovine i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Damir Hadžić istakao je da su strane koje pregovaraju o provedbi presude Sejdić-Finci, prema njegovim saznanjima, blizu dogovora.

“Mi očekujemo da bi danas i definitivno mogla biti donesena odluka da ili ne. Mi, kao SDP, nastojimo da dođemo do najkvalitetnijeg i u ovom trenutku najprihvatljivijeg rješenja, koje će otvoriti put Bosni i Hercegovini ka euroatlantskim integracijama”, rekao je Hadžić.

Lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je uvjerenje da lideri svih stranaka zajedno traže model kojim će spriječiti mogućnost da jedan narod bira dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Baziramo se na definiranju dva područja u Federaciji s različitim pristupom izbora tih područja. Tu postoji čitava lepeza ograničenja i zbog toga tražimo rješenje na ovakav način”, kazao je Čović, dodavši da se bez zajedničkog stava svih predstavnika stranaka iz Federacije i dva predstavnika iz RS-a prijedlog neće smatrati dogovorenim.

(al jazeera)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh