Politika

Uskoro konačan dogovor – SDA i HDZ-a BiH "dijele" Mostar i Travnik na opštine

HDZ BiH i SDA dogovorili su podjelu Mostara i Travnika na po dvije opštine, potvrđeno je jučer za Oslobođenje iz HDZ-a BiH. Naime, kako je kazala Lidija Bradara, predsjednica srednjobosanskog Kantonalnog odbora HDZ-a BiH, već postoji i elaborat uspostave opštine u Travniku u kojoj će Hrvati biti većina.

No image - Haber.ba


Sulejman Tihić i Dragan Čović (Foto: Arhiva)

“Stav HDZ-a BiH je da Mostar treba biti uređen kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u zemlji, ili da i u drugim opštinama ili gradovima možemo primijeniti rješenja iz Mostara. Na tragu toga, Travnik već ima i izrađen elaborat uspostave opštine sa hrvatskom većinom. Međutim, još je rano o tome govoriti detaljnije. Kroz dogovore o Mostaru, dogovaramo, naravno, i ustroj Travnika na isti način”, izjavila je Bradara.

Također, navela je kako je sa predsjednikom srednjobosanske SDA Salkom Selmanom dogovorila da se ništa ne komentariše sve dok se ne postigne i konačan dogovor o budućnosti Mostara i Travnika.

Prema dogovoru koji su ranije postigli predsjednici SDA i HDZ-a BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović, vlade HNK-a i SBK-a bi jedna drugoj trebale biti slika u ogledalu. Ona ministarstva koja u HNK-u vode Hrvati, u SBK-u bi vodili Bošnjaci, i obratno.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh