Politika

Sadik Ahmetović kandidat za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, biće kandidat za predsjednika, odnosno potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

Sadik Ahmetović - RadioKameleon.ba

Postoje razmišljanja koalicionih partnera proeuropskog bloka da budem zajednički kandidat za predsjednika RS, potvrdio je za “Vijesti.ba” poslanik Nezavisnog bloka u državnom Parlamentu.

Dodaje da će u narednim danima biti donesena odluka i vjeruje da će dobiti podršku stranaka.

“Ukoliko budem kandidat svojim političkim iskustvom i kontaktima koje imam u BiH i svijetu, sigurno ću vratiti dostojanstvo Bošnjacima u bh. entitetu RS koje su devastirale politike rukovodstva SDA i povratnike Bošnjake u potpunosti zaboravili i ostavili. Imam veliko političko iskustvo i kontakte sa političkim subjektima i pojedincima ne samo u BIH nego i u Evropu i to je prednost sa kojom mogu popraviti stanje povratnika u RS”, rekao je Ahmetović za Vijesti.ba.

Osvrnuo se i odnos aktuelne vlasti prema povratnicima u bh. entitetu RS, poručivši da je stanje za Bošnjake u ovom entitetu najteže nakon Dejtona.

“Vodio sam proces povratka u Srebrenici šest godina. U tom vremenu bilo je više povratka Bošnjaka u bh. entitetu RS, nego što je to danas slučaj. Rezultat politike posljednjih nekoliko godina jeste da se povratnici Bošnjaci u bh. entitetu RS ponovo iseljavaju i odlaze bilo u FBiH, bilo izvan BiH. To se dešava zbog nebrige aktuelne vlasti i zbog loše politike koja se vodi. Posljednje tri godine izgubili smo osnovna prava, poput prava izučavanje maternjeg jezika. Takođe, nebrigom i lošim procjenama izgubljena je Srebrenica”, smatra Ahmetović.

Takvu politiku, dodaje, potrebno je radikalno promijeniti, otvoriti prostor za dijalog unutar BiH i bh. entiteta RS, te krenuti u proces rješavanja nagomilanih problema.

“Politika svađe aktuelnih prvaka Bošnjaka u bh. entitetu RS bila je korisna samo za pojedince i nanosila je veliku štetu povratnicima, ljudima koji su se vratili i žive na području bh. entiteta RS. Upravo oni svakodnevno proživljavaju štetu od takve politike”, konstatovao je Ahmetović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh